Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Szabványok

Szabvány borítólap © Austrian Standards Institute

© Austrian Standards Institute

Az osztrák áruk világszerte keresettek. A magas minőségi színvonal és a fogyasztói elvárások éppúgy hozzájárulnak ehhez, mint a szabványok és standardok. Itt megtudhatja mindazt, amit a szabványról tudnia kell az Ausztriából történő import esetén.

Tartalom:

Szabványok

A szabványok - egyszerűen fogalmazva - a "technika szabályai", amelyek általánosan ismert, termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó normákat rögzítenek.

Szabályozzák például

 • a termékekre vonatkozó követelményeket,
  amelyek a használhatóságot, a kompatibilitást, a biztonságot, az egészség- és környezetvédelemet garantálják;
 • az eljárásokat és a folyamatokat,
  mint például a munka szakszerű végrehajtását vagy a szerződések odaítélését;
 • a vizsgálati módszereket és a mérési eljárásokat,
  ahhoz, hogy a határértékek és a követelmények betartását ellenőrizni tudják;
 • a fogalmakat,
  hogy az egységes terminológia segítségével az üzleti partnerek közötti, ügyfelekkel, vizsgálati állomásokkal és hatóságokkal történő kapcsolattartás egyszerűbb legyen.

A szabványok

 • megkönnyítik a termékek és szolgáltatások összehasonlítását,
 • gondoskodnak a racionális tervezési- és termelési folyamatról,
 • megkönnyítik a rutinmunkát,
 • megszüntetik a kereskedelmi akadályokat nemzeti, európai és nemzetközi szinten
 • és megkönnyítik a piacra jutást.

Szabványok osztrák termékekre

Ausztriában a szabványok ÖNORM jelölést kapnak. Ezeket az Osztrák Szabványügyi Hivatal (ON) adja ki. Az ON szervezi és koordinálja a szabványok kidolgozását a gazdaság, igazgatás, tudomány és fogyasztóvédelem érintett és érdekelt köreivel, akik képviselőket küldenek az ON-bizottságba. Ennek jogi kerete az osztrák szabványtörvény (1971).

Az európai szabványok

Ausztriában a ma érvényben lévő szabványok nagy része – több mint 20.000 – európai eredetű. Az európai szabványok (Ausztriában „ÖNORMEN EN”) minden EU és EFTA államban megegyezőek és ezáltal elhárítják az Európai Gazdasági Térségen belül a kereskedelmi akadályokat. A nemzeti bizottság küldöttei közösen és konszenzusban készítik a szabványokat.

Európai szintű szervezetek:

 • Európai Szabványügyi Bizottság (CEN)
 • Európai Elektronikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC)
 • Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI)

Sok esetben az európai szabványok biztosítanak alapot arra, hogy az európai törvényalkotás (EU-irányelvek) alapvető követelményeit a gyakorlatban meg lehessen valósítani. Megteremtik az előfeltételeket ahhoz, hogy az áruk az európai piacra kerülhessenek.

Listát az irányelvekről, beleértve a hozzájuk tartozó szabványokról a "New Approach" (angol nyelven) oldalon talál.

Nemzetközi szabványok

Az európai szabványok mellett léteznek szabványok, amelyek világszerte elismertek: ezek az úgynevezett nemzetközi szabványok (ISO). Az átvett nemzetközi szabványokat Ausztriában „ÖNORM ISO” névvel jelölik. Sok nemzetközi szabvány egyidejűleg európai és ezáltal nemzeti szabvány is (Ausztriában: „ÖNORM EN ISO”).

Nemzetközi szintű szervezetek:

 • Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO)
 • Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC)
 • Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU)


Nemzeti szabványok

Az európai (és nemzetközi) szabványok részaránya az osztrák szabványok között majdnem 80%-os. De egy sor nemzeti szabvány is létezik. Nemzeti „ÖNORM” szabványokat olyan területen dolgoztak és dolgoznak ki, ahol eddig nem volt szükség nemzetek feletti szabványokra.

A szabványok segítenek

Import az EU-országokba

Az áruk szabad mozgása az európai belső piac alapvető szabadságához tartozik. Ez azt jelenti, hogy azokat az árukat, amelyek már piacra kerültek Ausztriában – mivel a ide tartozó EU-irányelvek alapvető követelményeit és az azokhoz tartozó szabványokat teljesítették – más EU-államokban is engedélyezettek.

Ha valamely árura nem lenne európai szabvány, vagy a célországban a nemzeti szabványok betartása nem kötelező, akkor, kérem, forduljon az Osztrák Szabványügyi Intézet Sales Service Osztályához .

Szállítás az EU-n kívüli országokba

Nemzeti (osztrák) és európai normák magas biztonsági és minőségi színvonalat írnak elő az osztrák termékekre. Ennek ellenére szükséges lehet a termékeket a célország jogi és normatív előírásaihoz hozzáigazítani, azért, hogy a piacra be lehessen vinni.

Ha információkra van szüksége az érvényes szabványokról és jogi előírásokról, kérem, forduljon az Osztrák Szabványügy Intézet Sales Service Osztályához :

ON
Sales & Service
Heinestraße 38
1020 Wien
Österreich
 
+43 1 213 00-805
 
+43 1 213 00-818
sales@on-norm.at
 
http://www.on-norm.at/publish/on_sales_service.html

Szabványokhoz való hozzáférés

Általában a gyártó ad felvilágosítást arról, hogy egy termék Ausztriából történő importja esetén, mely szabványoknak felel meg, általában a gyártó ad. Ha pontosabb információkat szeretne tudni ezekről a szabványokról, az Osztrák Szabványügy Intézet Sales Service Osztály munkatársaihoz fordulhat.

Az ON Sales & Service osztályán keresztül - költségtérítés ellenében - az összes szükséges normát megkaphatja. Kívánság szerint a munkatársak a célországban érvényes szabványokról kutatást végeznek és beszerzik az eredeti dokumentumokat.

Hol juthat hozzá a szabványokhoz?

Szabványokat éjjel-nappal díjtalanul lehívhat az interneten az Osztrák Szabványügyi Intézet honlapján:www.on-norm.at/shop .Írja be a keresőbe a keresett fogalmat, a dokumentum számát, a dokumentum címét vagy annak egy részét!

Kereken 200.000 dokumentum áll rendelkezésre, a teljes szöveget költségtérítés ellenében vásárolhatja meg. A honlapon megtalálható szabványok:

 • az összes ÖNORM- és ON-szabály (ONR),
 • az összes európai szabvány németül és angolul (EN),
 • az összes nemzetközi szabvány (ISO, IEC),
 • valamint egy sor külföldi szabvány (mint például: DIN - szintén németül és angolul).

Bővebb információt a www.on-norm.at/publish/export_recherche.html honlapon talál, vagy forduljon az ON-hez:

ON
Sales & Service
Heinestraße 38
1020 Wien
Österreich
 
+43 1 213 00-805
 
+43 1 213 00-818
sales@on-norm.at
 
http://www.on-norm.at/publish/on_sales_service.html

Szabványkonformitás - tanúsítás

A szabványok definiálják a termékek és szolgáltatások minőségi követelményeit, szabályozzák az előállítás menetét és folyamatát, meghatározzák a vizsgálat módszerét. Ezáltal a gyártó és a kereskedő hitelesen igazolni tudja, hogy a terméke/szolgáltatása a szabvány minden követelményét teljesíti, lehetséges a tanúsítás.

Az Osztrák Szabványügyi Intézet tanúsítja, hogy a termék megfelel a szabványoknak, például "ÖNORM....geprüft" jelzéssel. További ON konformitási rendszer: ON Certified Product, ON Certified Service, ON Certified Person, Keymark, CENCER. További információkat awww.on-norm.at/publish/zert_systeme_alle.html (angol nyelven) weboldalon talál.

Az ON olyan kompetens helyként is ismert, amely jogosult EU megfelelőségi tanúsítványok, valamint gyártóművi gyártásellenőrzési bizonylatok kiállítására, amelyek az építési termékek CE-tanúsításának előfeltételei. Ha ez érdekli Önt, kérem forduljon az alábbi intézethez:
ON CERT
Dipl.-Ing. Wolfgang Höhnl
Heinestraße 38
1020 Wien
Österreich
 
+43 1 213 00-524
 
+43 1 213 00-520
wolfgang.hoehnl@on-norm.at
 
http://www.on-norm.at/publish/kontakt_on_cert.html
Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA