Advantage Austria Pokaži navigaciju

Pregled

"Austrijsko vino", to je svjetski poznat brend, garant kvaliteta i temelj ugleda. Austrijska rakija od marelice već je dugo tražena u mnogim zemljama svijeta. Međutim, ovdje se ne njeguje samo tradicija, već su mnoge kompanije i veoma inovativne. Austrijski proizvođači piva i alkoholnih pića, na primjer, proizvode preko 1.000 različitih piva ili proizvode votku svjetskog kvaliteta.

В Австрия по принцип няма масово производство, а се произвеждат уникални, бутикови продукти. Това се дължи на много малки и средни предприятия, които държат на качеството. Повечето от деветте хиляди австрийски винарни представляват малки семейни предприятия, в които много често заедно работят три поколения. 

Варенето на ракия в Австрия има дълга история. Някои предприятия притежават още монопол за производството на ракия от 18 век. От около две десетилетия съществува малка, прецизна платформа от професионални производители, които се стремят към нова култура за изискан бранд. 

Международната тенденция за производство на крафт бира се забелязва и в Австрия и води до интересни, уникални продукти. Заради своя силно изразен вкус австрийските бири са международно признати. 

Качество

Австрийските вина и сладки вина са популярни в целия свят. Строгото спазване на закона за винопроизводство в Австрия гарантира високото им качество. С помощта на Австрийския винен маркетинг (ÖWM) се засилва износът за Азия, например, и се печелят все повече международни клиенти. 

Неповторимият, разпознаваем характер на австрийските вина се дължи на сполучливата комбинация от големи масиви, традиция в лозарството, която датира от времето на древните римляни, и сърцати производители.

Истинско съкровище са старите, непретенциозни към почвените условия сортове лоза с безспорния лидер Грюнер Велтлинер (Grüner Veltliner). Най-влиятелните винени критици и гурме списания причисляват великите австрийски сортове Велтлинер към значимите световни бели вина. 

Висококачествените брандове от Австрия са сред най-изтънчените на вкус в световен мащаб. Австрия е страна с разнообразни култури овощни дървета и затова има добра база за плодови спиртни напитки.

Австрийските винопроизводители, производителите на бира и алкохолни напитки изграждат международни пазари и ги управляват интензивно. На световния пазар с успех се ползват най-вече техните висококачествени нишови продукти. 

Устойчиво развитие

Във винарската промишленост и при производството на бира и алкохолни напитки важна тема от години е устойчивото развитие. Лозарството е много интензивна форма на селското стопанство, тъй като за него са необходими препарати за растителна защита, торове, използват се много машини и следователно има голям разход на енергия и вода. Но 10% от всички австрийски лозя се обработват вече съгласно насоките за биологично земеделие. Освен това отглеждането на генетично модифицирани растения принципно е забранено.

Целта на устойчивото лозарство е да се запазят ресурсите и производство без вредни емисии. Това включва също веригите за преработка и дистрибуция. Така се отговаря и на тенденцията за ориндж и натурални вина. Ето защо важна тема за бранша в бъдеще е преминаването към органични, биодинамични (Demeter) и натурални (ориндж) вина.
zadnji puta aktualizirano:
2018.02.08
štampaj