Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Verblijfstitel

Stapel akten © photocase.com/Mister Vertilger

© photocase.com/Mister Vertilger

Hier kunt u informatie vinden over werk- en vestigingsvergunningen voor werknemers en leerlingen.

Het Oostenrijkse rechtssysteem heeft de volgende verblijfstitels:
  • Verblijfsvergunning (tijdelijk)
  • Rood-wit-rood-kaart (tijdelijke vestiging met beperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Rood-wit-rood-kaart plus (tijdelijke vestiging met onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Blauwe kaart EU (tijdelijke vestiging met beperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Vestigingsvergunning (tijdelijke vestiging met beperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Vestigingsvergunning – zonder werkvergunning (tijdelijke vestiging exclusief toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Vestigingsvergunning – familielid (tijdelijke vestiging exclusief toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Familielid (tijdelijke vestiging met beperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Permanente verblijfsvergunning – EU (permanente vestiging met onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt)
  • Permanente verblijfsvergunning – familielid (permanente vestiging met onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt)

Rood-wit-rood-kaart: Gekwalificeerde immigratie brengt nieuwe kansen

Met de rood-wit-rood-kaart (RWR-Kaart) introduceert Oostenrijk een nieuw, transparant en flexibel immigratiesysteem. Het doel is om gekwalificeerde arbeidskrachten uit derde landen samen met hun familieleden naar Oostenrijk te kunnen laten emigreren, op basis van criteria die persoonsgebonden zijn en op de arbeidsmarkt gericht.

De nieuwe regeling is sinds 1 juli 2011 van kracht en richt zich uitsluitend op niet-EU-burgers. Met de RWR-kaart wordt het vroegere quotasysteem afgeschaft en vervangen door een op criteria gebaseerd immigratiemodel.

Er zijn twee varianten van de RWR-kaart:
  • RWR-kaart: staat vestiging toe, evenals tewerkstelling bij een bepaalde arbeidgever.
  • RWR-kaart plus: staat vestiging toe, evenals onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt.

Het nieuwe immigratiesysteem geldt voor de volgende groepen van personen:
  • bijzonder hoog gekwalificeerde immigranten
  • gekwalificeerde vakmensen in beroepen, waar er een tekort aan werknemers is
  • andere gekwalificeerde experts
  • buitenlandse alumni
  • zelfstandige experts

Uitgebreide informatie m.b.t. vestiging en verblijf in Oostenrijk kunt u krijgen op de sites van hetOostenrijkse ministerie van binnenlandse zaken (Bundesministeriums für Inneres) .
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA