Advantage Austria Pokazati navigaciju

Dualni sustav obrazovanja

Učionica © photocase.com/jomi

© photocase.com/jomi

Jedna od posebnosti austrijskog sustava obrazovanja jest uska povezanost između gospodarstva i obrazovanja. Od praksi bliskog obrazovanja ne profitiraju samo naučnici, nego i apsolventi usmjerenih viših škola, veleučilišta i fakulteta.

Kombinacija teorije i prakse

Kako u zanatskoj izobrazbi tako i u usmjerenim višim školama primjenjuje se dualni sustav – kombinacija teorije i prakse. Školski planovi ili težišta izobrazbe naučnika ili praktikanata prilagođavaju se zahtjevima gospodarstva. U zajedničkim projektima između škola i gospodarstva, npr. diplomski projekti ili projekti u okviru radne vježbe u poduzeću, primjenjuju se rezultati istraživanja i razvoja u praksi.

Takva se kombinacija diljem Europe smatra primjernom i predstavlja ključni faktor za uspjeh gospodarskog položaja Austrije. Strani ulagači posebno cijene stručnu usmjerenost i fundirano opće znanje austrijskih posloprimaca.

Austrija raspolaže obuhvatnom mrežom tercijarnih obrazovnih institucija. U nju se ubraja 21 visoka stručna škola, 22 javna sveučilišta i 13 privatnih sveučilišta. Visoke stručne škole koje nude 393 studijska smjera osobito su orijentirani na potrebe poduzeća i održavaju intenzivne kontakte s industrijom. Više od 47% ponuđenih studijskih smjerova visokih stručnih škola organizirani su kao studiji uz posao.

Sustav obrazovanja orijentiran ka zanimanju

Pored orijentacije ka praktičnom radu austrijski sustav obrazovanja polaže mnogo pažnje na specijalizaciju. Radilo se o višim školama tehničkih ili ekonomskih smjerova, uvijek postoji mogućnost više specijalizacije. Tako na primjer Viša tehnička ustanova za strojarstvo nudi više od deset različitih smjerova izobrazbe.

Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA