Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Binair opleidingsstelsel

Klaslokaal © photocase.com/jomi

© photocase.com/jomi

Een bijzonderheid van het Oostenrijkse opleidingsstelsel is de nauwe verbinding tussen economie en onderwijs. Van deze praktijkgerichte opleiding profiteren niet alleen de leerlingen (leergezellen), maar ook diegenen die afstuderen aan een praktijkgerichte hogere school, een hoge school voor beroepsonderwijs en aan de universiteiten.

Combinatie van theorie en praktijk

Zowel voor beroepen waarvoor binnen een bedrijf een leertijd nodig is alsook voor praktijkgerichte hogere scholen is het binaire stelsel - de combinatie van theorie en praktijk - van toepassing. Leerplannen of accenten op de opleiding worden aangepast aan de eisen van de economie; in bedrijven worden leerlingen vakkundig opgeleid of stages doorlopen. Tijdens gemeenschappelijke projecten tussen scholen en economie, bijvoorbeeld doctoraal-projecten of projecten in het kader van stages, worden resultaten uit onderzoek en ontwikkeling in het belang van de praktijk omgezet.

Deze combinatie wordt door heel Europa als een goed voorbeeld beschouwd en het is een essentiële factor voor het succes van Oostenrijk als economisch centrum. In het bijzonder waarderen buitenlandse investeerders de vakspecifieke bekwaamheid en solide basiskennis van de Oostenrijkse werknemer.

Oostenrijk beschikt over een omvattend netwerk van tertiaire opleidingsinstellingen. Hiertoe behoren 21 instellingen voor hoger beroepsonderwijs, 11 openbare universiteiten en 13 privé-universiteiten. Het hoger beroepsonderwijs biedt 393 studierichtingen aan en sluit zeer goed aan bij de behoeftes van het bedrijfsleven. Zij houdt daarnaast intensief contact met de industrietak. Meer dan 47% van de aangeboden studierichtingen in het hoger beroepsonderwijs is beroepsgeoriënteerd.

Beroepsoriëntatie van het opleidingssysteem

Naast de praktijkoriëntatie hecht het Oostenrijkse opleidingsstelsel ook zeer aan specialisering. Of het nu gaat om hogere opleidingen in de technische of de commerciële sector, er is altijd een mogelijkheid tot specialisering. Zo biedt bijvoorbeeld de "Höhere Technische Lehranstalt für Maschinenbau" (HTS Werktuigbouwkunde) meer dan tien verschillende opleidingskeuzes aan.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA