Advantage Austria Pokazati navigaciju

Instituti

Gebäude vor blauem Himmel © photocase.com/chillerstadt

© photocase.com/chillerstadt

Diljem svijeta austrijski istraživači su na odličnom glasu. To nije ništa neobično, budući da njihove inovacije mijenjaju svijet sutrašnjice.

Umrežavanje za uspjeh

„Kooperativni sektor“ – dakle izvansveučilišno istraživanje – je područje s najbržim rastom na austrijskoj istraživačkoj sceni. Izdaci za I&R ovdje su se  u zadnjih deset godina gotovo utrostručili. 57 izvansveučilišnih istraživačkih instituta zapošljava gotovo 7.000 djelatnika.

Austrian Cooperative Research (ACR)

Bez obzira je li je riječ o održivoj gradnji, tehnologiji zaštite okoliša ili obnovljivim izvorima energije, kvaliteti i sigurnosti prehrambenih proizvoda  ili inovativnim materijalima i procesima: na svakom su polju mala i srednja poduzeća su važni kotači u inovacijskom karuselu. Dinamiku dobrih ideja stoga na godišnjoj razini ciljano potiče Austrian Cooperative Research (ACR) s 500 istraživačkih projekata.

Austrian Institute of Technology (AIT)

AIT kako u Austriji tako i u Europi igra ključnu ulogu kao ustanova za istraživanje i tehnologiju za infrastrukturne teme budućnosti. Sa pet odjela za energetiku, mobilnost, zdravlje i okoliš, sigurnost i osiguranje te predviđanje i politike na lokacijama poput TechGate Vienna ili u istraživačkom centru u Seibersdorfu u uskoj suradnji s gospodarstvom radi na novim infrastrukturnim rješenjima. Koncerni poput Siemens-a, Magna-e, OMV-a ili AVL-a odavno već s povjerenjem računaju na kompetencije AIT-a.

Joanneum Research

Preko 30 godina Joanneum Research  se bavi vrhunskim istraživanjem na međunarodnoj razini te je tražen I&R partner za top poduzeća. Sa svojih pet istraživačkih polja - primjerice materials, health, digital, resources i policies – Joanneum Research se danas ubraja u jednu od najvećih izvansveučilišnih istraživačkih ustanova u Austriji. Osim toga je važan motor za primijenjeno istraživanje i razvoj tehnologije za e-health, nano materijale, web 2.0, obnovljive izvore energije te istraživanje gospodarstva i inovacije.

Christian Doppler Forschungsgesellschaft

Kako bi omogućili poduzećima što efikasniji pristup primjeni orijentiranom temeljnom istraživanju, preko 70 laboratorija od Christian Doppler Forschungsgesellschaft čini spojnicu između znanosti i gospodarstva na austrijskim sveučilištima. Na sedam godina privremeno osnovane istraživačke lokacije raspolažu laboratorijskim budžetima u visini do 600.000 eura, od čega se polovica financira iz javnog sektora. Na taj način se umanjuje poduzetnički rizik. Ostale prednosti: CD laboratoriji stvaraju kroz permanentnu razmjenu iskustva temeljno znanje, koje se može u poduzeću primijeniti za razvoj novih proizvoda i procesa.

Zahvaljujući uskoj povezanosti sa znanstvenom zajednicom gospodarstvo se nalazi na izvoru znanstvenih trendova i koristi priliku za razvoj najnovijih spoznaja u technology push inovacije. To je između ostaloga jedan od razloga što oko 125 međunarodnih industrijskih partnera poput firmi AVL, Infineon, OMV, Sandoz, voestalpine, Biomay, Lenzing ili Plansee koristi oblik private public partnershipa.

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG)

Ludwig Boltzmann Gesellschaft (LBG0) je specijaliziran na kooperativno istraživanje te inicira zajedno s akademskim i poduzetničkim partnerima inovativne istraživačke teme najviše kvalitete. Kao privatna potporna organizacija osniva Ludwig Boltzmann Institute na ograničeno vremensko razdoblje. Težišta leže na područjima humana medicina, life sciences te na humanističkim, socijalnim i kulturnim znanostima s fokusom na health sciences. Pri tome je poseban naglasak na interdisciplinarnom istraživanju.

Trenutačno na 20 instituta i u 5 klastera radi oko 300 djelatnika na najnovijim znanstvenim predmetima i vrši istraživanje na najvišem međunarodnom nivou. Posebice u medicinsko-kliničkom istraživanju LBG slovi sa svojim gospodarskim partnerima poput Siemensa ili Bayer Healthcare Pharmaceuticals te start up-ovima i MSP-ovima poput tvrtki Tissue Gnostics i RISC Software GmbH za najjačeg igrača Austrije.

U ostale priznate istraživačke partnere za industriju ubrajaju se arsenal research u Beču, Salzburg Research u Salzburgu Fraunhofer Research GmbH , Upper Austrian Research , V-Research i Carinthian Tech Research u Koruškoj.

Posljednji put aktualizirano:
2018.04.24
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA