Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Oprichting van een bedrijf

Personen met een ontwerp © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Buitenlandse staatsburgers mogen in Oostenrijk een bedrijf oprichten, leidinggevende functies opnemen en ook bedrijven kopen. Hier vindt u eerste belangrijke informatie die voor u als investeerder voor de oprichting van een bedrijf nuttig kan zijn, en kan u de omvangrijke brochure "Oprichting van een bedrijf in Oostenrijk" (in het Duits of het Engels) downloaden.

Vennootschapsrecht

Het Oostenrijkse vennootschapsrecht kent verschillende soorten ondernemingen, afgestemd op hun specifieke noden op het gebied van belasting- en aansprakelijkheidsrecht. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen kapitaal- en personenvennootschappen:

Kapitaalvennootschappen
(De betrokken personen zoals directeurs en commissarissen zijn niet aansprakelijk met hun privévermogen maar alleen met het geïnvesteerde kapitaal in de onderneming.) De rechtspersonen zijn:

  • Besloten Vennootschap (BV, in Nederland) / Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (BVBA in België) (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) (GmbH)
  • Naamloze Vennootschap (Aktiengesellschaft) (AG)
  • Europese Vennootschap (Societas Europea) (SE)

Personenvennootschappen
(De betrokken persoon is aansprakelijk met zijn privévermogen.)
  • Vennootschap onder firma (Vof) - (Offene Gesellschaft) (OG)
  • Commanditaire Vennootschap (CV) - (Kommanditgesellschaft) (KG)
  • Stille Vennootschap - (Stille Gesellschaft) (stG)
  • "Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GesbR)" (vergelijkbaar met maatschap/burgerlijke vennootschap)

In de praktijk is BV resp. BVBA de meest voorkomende rechtsvorm.

Uitvoerige informatie over het vennootschapsrecht en de voorschriften voor de oprichting van een vennootschap vindt u in de brochure: Oprichting van een bedrijf (Establishing a business in Austria) [pdf, 721.3kb]. Bovendien vindt u daarin belangrijke informatie die kan helpen bij de voorbereiding van een gesprek met een advocaat of belastingadviseur, een checklist voor de oprichting van een bedrijf en een lijst met nuttige adressen.

Advies aan investeerders

Als buitenlandse ondernemer, van plan om een bedrijf in Oostenrijk op te richten, kan u een beroep doen op het agentschap ABA-Invest in Austria dat u knowhow en talrijke diensten aanbiedt.

Om een afspraak te maken voor een eerste gesprek voor uitgebreid, discreet en vooral gratis advies kunt u zich wenden tot:

ABA - Invest in Austria
Opernring 3
1010 Wien
Oostenrijk
 
+43 1 588 58-0
 
+43 1 586 86 59
office@aba.gv.at
 
https://investinaustria.at/en/

Verwante downloads

Verwante links

 
ABA - Invest in Austria
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA