Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Infrastruktúra

Száguldó vonat © ADVANTAGE AUSTRIA

© ADVANTAGE AUSTRIA

Teljesítőképes közlekedési hálózat, biztos energiaellátási hálózat és modern telekommunikációs hálózat: ha infrastruktrúráról van szó, Ausztria "hálózatai" több, mint versenyképesek.

Közlekedési infrastruktúra

Ausztria nem csak földrajzilag található Európa középpontjában. Számos nemzetközi vállalat szempontjából Ausztria disztribúciós központként és logisztikai csomópontként központi pozíciót foglal el Nyugat és Kelet között.

A hatékony és költséghatékony árufuvarozás feltételei a teljesítőképes infrastruktúra, a jó fuvarozói szolgáltatók és a stratégiailag kedvező logisztikai régiók. Ausztria pontosan ezeket az előnyöket kínálja vállalatai számára. A meglévő infrastruktúra minősége nemzetközi összehasonlításban igen jónak számít.

Az osztrák logisztikai infrastruktúra jellemzői a magaspolcos raktárakkal ellátott modern terminálok, kielégítő átrakóhelyek és a jó közlekedési kapcsolat. Az első osztályú kommunikációs infrastruktúra, a minden területet lefedő mobiltelefonhálózat és az elektronikus üzleti lebonyolítás kitűnő lehetőségei már magától értetődőek.

Az IKT mint gazdasági tényező

Az IKT ágazat Ausztriában a teljes hozzáadott érték 7,6%-át adja. Generikus volta révén azonban más szektorokra is hatással van és növeli azok termelékenységét. Közvetett hatásaival együtt összesen 31 milliárd Euróra tehető az IKT ágazat termelési értéke, valamint összességében 226.000 állást biztosít országszerte (forrás: Az Elektromos és Elektronikai Ipar Szakmai Szövetsége).

Szilárd alapok intenzív kutatás révén

A világpiaci siker feltétele az intenzív kutatás. A kutatásfejlesztő társaság Ausztriát manapság már Európa legjobb 3 IKT kutatási helyszínei között tartja számon. Az IKT ágazat már 2006-ban is összességében több mint 1,37 milliárd Euró kutatási kiadást produkált. Ausztria IKT cégei továbbá az EU keretprogramjaiban is remekül szerepelnek: a pénzügyi alapok megtérülési rátája legutóbb 185% volt.

A cégek kutatását természetesen az állam célzott támogatási programjai is segítik, például az ernyőprogramként ismert "A jövő IKT-ja." Rengeteg IKT kutatás zajlik azonban az 1,5 milliárd Euróval támogatott COMET (Competence Centers for Excellent Technologies) program kompetencia központjaiban is, amelyekben a cégek és az akadémiai intézetek közösen meghatározott kutatási programokban vesznek részt. Számos ilyen központ erős IKT vonallal rendelkezik.

Vezető világpiaci pozíciók osztrák szakértelemmel

Számos osztrák IKT szolgáltató és felhasználó a világpiac élmezőnyébe küzdötte fel magát a maga termékeivel. Mindez pedig roppant széles spektrumon ment végbe: a félvezető gyártóktól az App-gyártókig, az automatizálás szakértőitől egészen a hozzáférési rendszerek fejlesztőiig. Ausztria mint vezető IKT helyszín erejét azonban maguknak az információs- és kommunikációs technológiáknak a cégeken belüli elterjedtsége is jelzi: 98%-uk rendelkezik internet-hozzáféréssel, több mint 93%-uk pedig szélessávú hozzáféréssel (forrás: Osztrák Statisztikai Hivatal).

Ausztria Európabajnok az e-government területén

Ausztria az e-government (angol nyelven) [pdf, 70.8kb] terén Európa szerte vezető helyet foglal el. Az aktuális 2015-es e-government benchmark szerint Ausztria az online hozzáférhetőség és az online felhasználóbarátság terén a legjobban felkészült országok közé tartozik Európában és messze az EU-átlag felett teljesít. Ausztria alacsony befektetési költségekkel egy magas színvonalat tudott elérni. Az Európai Bizottság által megbízásba kiadott tanulmány az e-government kínálat fejlődését dokumentálja 30 európai országban (28 EU-tagállamban, valamint Norvégiában és Izlandon).

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA