Advantage Austria Показване навигация

Политическа система

Австрийският флаг © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Правителство, парламент, конституция и друга информация за политическата система

Австрия е парламентарна република и се основава на принципите на демокрацията и разделението на властите. Начело на държавата стои федерален президент, чийто мандат трае шест години. Парламентът се състои от две камари – Национален съвет и Федерален съвет, които са законодателните органи на страната. Начело на федералното правителство стои федерален канцлер.

Държавно-правни основи

Федералната конституция, Държавният договор за възстановяване на независима и демократична Австрия, Закона за неутралитета, както и Актът за присъединяване на Австрия към ЕС образуват държавноправните основи на републиката. От 01.01.1995 г. Австрия е член на Европейския съюз (ЕС).

Национален съвет 

Понастоящем в Националния съвет са представени шест политически партии: двете управляващи партии – Социалдемократическата партия на Австрия и Австрийската народна партия, Зелените,  Австрийската партия на свободата, либералната партия НЕОС (Нова Австрия) както и Тим Стронах.

Разпределение на местата

Социалдемократическа партия на Австрия (SPÖ)52 мандата
Австрийска народна партия (ÖVP)51 мандата
Австрийска партия на свободата (FPÖ)38 мандата
Зелените (Die Grünen)24 мандата
НЕОС (NEOS)9 мандата
Тим Стронах (Team Stronach) 6 мандата

Понастоящем Австрия се управлява от коалицията между Социалдемократическата партия на Австрия и Австрийската народна партия. Съгласно Конституцията следващите избори за Национален съвет са предвидени за 2018 г.

Федерални провинции

Като федерална държава Австрия се състои от девет федерални провинции. Федералната столица Виена е една от деветте федерални провинции. Всяка от деветте провинции се управлява от правителство на федералната провинция, оглавявано от министър-председател.

Федерална провинцияСтолица на федералната провинция
ВиенаВиена
ЩирияГрац
Горна АвстрияЛинц
ЗалцбургЗалцбург
ТиролИнсбрук
КаринтияКлагенфурт
Долна АвстрияСанкт Пьолтен
ФорарлбергБрегенц
БургенландАйзенщат
Печатане
©©ADVANTAGE AUSTRIA