Advantage Austria Показване навигация

Политическа система

Австрийският флаг © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Правителство, парламент, конституция и друга информация за политическата система

Австрия е парламентарна република и се основава на принципите на демокрацията и разделението на властите. Начело на държавата стои федерален президент, чийто мандат трае шест години. Парламентът се състои от две камари – Национален съвет и Федерален съвет, които са законодателните органи на страната. Начело на федералното правителство стои федерален канцлер.

Държавно-правни основи

Федералната конституция, Държавният договор за възстановяване на независима и демократична Австрия, Закона за неутралитета, както и Актът за присъединяване на Австрия към ЕС образуват държавноправните основи на републиката. От 01.01.1995 г. Австрия е член на Европейския съюз (ЕС).

Национален съвет 

В Народното събрание са представени 5 партии: Двете управляващи партии Австрийската народна партия и Свободната партия на Австрия, Социалдемократическата партия на Австрия, НЕОС и ПИЛЦ.

Разпределение на местата

Австрийска народна партия (ÖVP)58 мандата
Социалдемократическа партия на Австрия (SPÖ)
52 мандата
Свободната партия на Австрия (FPÖ)51 мандата
НЕОС (NEOS)10 мандата
ПИЛЦ (PILZ)8 мандата

Понастоящем Австрия се управлява от коалицията между Австрийска народна партия и Австрийска партия на свободата. Съгласно Конституцията следващите избори за Национален съвет са предвидени за 2022 г.

Федерални провинции

Като федерална държава Австрия се състои от девет федерални провинции. Федералната столица Виена е една от деветте федерални провинции. Всяка от деветте провинции се управлява от правителство на федералната провинция, оглавявано от министър-председател.

Федерална провинцияСтолица на федералната провинция
ВиенаВиена
ЩирияГрац
Горна АвстрияЛинц
ЗалцбургЗалцбург
ТиролИнсбрук
КаринтияКлагенфурт
Долна АвстрияСанкт Пьолтен
ФорарлбергБрегенц
БургенландАйзенщат
Последна актуализация на:
2018.01.31
Печатане
©©ADVANTAGE AUSTRIA