Advantage Austria Pokazati navigaciju

Politički sustav

Austrijska zastava © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Vlada, parlament, ustav i druge informacije o političkom sustavu   

Austrija je parlamentarna republika i temelji se na demokratskim načelima i na podjeli vlasti. Najviši predstavnik države je Predsjednik, čiji mandat traje šest godina. Dva doma parlamenta su Nacionalno vijeće i Savezno vijeće. Istu su nositelji zakonodavstva. Predsjedatelj savezne vlade je Savezni kancelar.

Državno pravni temelji

Ustav, državni ugovor, zakon o neutralnosti kao i akti o pristupu Europskoj uniji predstavljaju državno pravni temelj Republike. Austrija je od 1.1.1995. članica Europske unije (EU).

Nacionalno vijeće

U nacionalnom vijeću trenutačno je zastupljeno šest stranaka: Dvije vladajuće stranke Socijalno-demokratska stranka Austrije (SPÖ) i Austrijska narodna stranka (ÖVP), Zeleni Austrije (Die Grünen Österreich), Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), NEOS kao i Team Stronach .

Raspodjela mjesta

SPÖ52 mandata
ÖVP51 mandata
FPÖ38 mandata
Zeleni24 mandata
NEOS9 mandata
Team Stronach6 mandata

U Austriji trenutačno vlada koalicija SPÖ i ÖVP. Prema Ustavu slijedeći izbori za Nacionalno vijeće predviđeni su za 2018. godinu.

Savezne pokrajine

Austrija se sastoji od devet saveznih pokrajina. I glavni grad Beč je jedna od devet saveznih pokrajina. Svakom od devet saveznih pokrajina upravlja Vlada savezne pokrajine, na čelu sa zemaljskim poglavarom.

Savezna zemljaGlavni grad
BečBeč
ŠtajerskaGraz
Gornja AustrijaLinz 
SalzburgSalzburg
TirolInnsbruck
KoruškaKlagenfurt
Donja AustrijaSt. Pölten
VorarlbergBregenz
GradišćeEisenstadt
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA