Advantage Austria Pokazati navigaciju

Politički sustav

Austrijska zastava © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Vlada, parlament, ustav i druge informacije o političkom sustavu   

Austrija je parlamentarna republika i temelji se na demokratskim načelima i na podjeli vlasti. Najviši predstavnik države je Predsjednik, čiji mandat traje šest godina. Dva doma parlamenta su Nacionalno vijeće i Savezno vijeće. Istu su nositelji zakonodavstva. Predsjedatelj savezne vlade je Savezni kancelar.

Državno pravni temelji

Ustav, državni ugovor, zakon o neutralnosti kao i akti o pristupu Europskoj uniji predstavljaju državno pravni temelj Republike. Austrija je od 1.1.1995. članica Europske unije (EU).

Nacionalno vijeće

U Nacionalnom vijeću je trenutačno zastupljeno 5 stranaka. Austrijska narodna stranka i Slobodarska stranka Austrije kao vladajuće stranke te Socijaldemokratska stranka Austrije, stranka NEOS i lista Pilz. 

Raspodjela mjesta 

ÖVP  58 mandata 
SPÖ 52 mandata 
FPÖ 51 mandata 
NEOS 10 mandata 
PILZ 8 mandata 

U Austriji trenutačno vlada koalicija ÖVP i FPÖ. Prema Ustavu slijedeći izbori za Nacionalno vijeće predviđeni su za 2022. godinu.

Savezne pokrajine

Austrija se sastoji od devet saveznih pokrajina. I glavni grad Beč je jedna od devet saveznih pokrajina. Svakom od devet saveznih pokrajina upravlja Vlada savezne pokrajine, na čelu sa zemaljskim poglavarom.

Savezna zemljaGlavni grad
BečBeč
ŠtajerskaGraz
Gornja AustrijaLinz 
SalzburgSalzburg
TirolInnsbruck
KoruškaKlagenfurt
Donja AustrijaSt. Pölten
VorarlbergBregenz
GradišćeEisenstadt
Posljednji put aktualizirano:
2018.02.01
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA