Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Politiek systeem

Oostenrijkse vlag © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Regering, parlament, grondwet en verdere informatie over het politieke systeem

Oostenrijk is een parlementaire republiek en is gebaseerd op de grondbeginselen van de democratie en de machtenscheiding (trias politica). De hoogste vertegenwoordiger van de staat is de bondspresident, wiens ambtsperdiode zes jaar duurt. Beide kamers van het parlament zijn de nationale vergadering (Nationalrat) en defederale senaat (Bundesrat). Zij zijn verantwoordelijk voor de wetgeving. De bondskanselier heeft het voorzitterschap over de nationale regering

Staatsrechtelijke grondslag

De grondwet, het staatsverdrag, de wet op de altijddurende neutraliteit evenals de documentatie betreffend de toetreding tot de EU vormen samen de staatsrechterlijke grondslag voor de Republiek Oostenrijk. Oostenrijk is sind 1.1.1995 lid van de Europese Unie (EU).

Nationalrat

In de nationale vergadering (Nationalrat) zijn op het ogenblik (2014) zes partijen vertegenwoordigd: de beide regeringspartijen Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) en Österreichische Volkspartei (ÖVP), Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) , de groene partij Die Grünen Österreich, NEOS  en Team Stronach.

Zetelverdeling

SPÖ52 zetels
ÖVP51 zetels
FPÖ38 zetels
Die Grünen24 zetels
Team Stronach9 zetels
NEOS6 zetels

Oostenrijk wordt op het ogenblik (2014) door een coalitie van SPÖ en ÖVP geregeerd. Consitutioneel gezien zullen de volgende verkiezingen voor de Nationalrat in het jaar 2018 worden gehouden.

Deelstaten

Oostenrijk bestaat als bondsstaat uit negen deelstaten. Ook de hoofdstad Wenen is één van de negen deelstaten. Elk van de negen deelstaten wordt door een eigen regering (Landesregierung) bestuurd. Aan het hoofd van deze regering staat de minister-president van de deelstaat (Landeshauptmann).

DeelstaatHoofdstad van de deelstaat
WenenWenen
SteiermarkGraz
OberösterreichLinz 
SalzburgSalzburg
TirolInnsbruck
CarinthiëKlagenfurt
NiederösterreichSt. Pölten
VorarlbergBregenz
BurgenlandEisenstadt
Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA