Advantage Austria Indicare navigare

Sistemul politic

Steagul austriac © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Guvernul, parlamentul, constituţia şi alte informaţii privind sistemul politic

Austria este o republică parlamentară şi are la bază pricipiile democraţiei şi ale separării puterilor în stat.  Primul reprezentant al statului este preşedintele federal, al cărui mandat durează şase ani. Cele două camere ale Parlamentului sunt formate din Consiliul naţional (Nationalrat) şi Consiliul federal (Bundesrat). Ele reprezintă puterea legislaţivă. Cancelarul federal este conducătorul Guvernului federal.


Fundamentul legislaţiei de stat

Constituţia, tratatul de stat, legea neutralităţii cât şi actul de aderare la UE formează baza legislaţiei de stat a republicii. Austria este membră a Uniunii Europene (UE) de la 1.1.1995. 

Consiliul naţional

Cincu partide sunt la acest moment reprezentate în Consiliul Națioanal, dintre care Partidul Poporului Austriac și Partidul Libertății Austriece sunt reprezentate și în guvern.  Celelalte trei sunt Partidul Social Democrat din Austria, NEOS și PILZ

Locurile din Parlament

Partidul Poporului Austriac ÖVP58 mandate
Partidul Social Democrat din Austria SPÖ52 mandate
Partidul Libertății Austriece FPÖ51 mandate
NEOS10 mandate
PILZ8 mandate

Austria este condusă în prezent (2018) de o coaliţie formată din Partidul Poporului Austriac al Austriei şi Partidul Libertății Austriece. Conform Constituţiei următoarele alegeri ale Consiliului naţional vor avea loc în anul 2022. 

Landurile federale

Austria este formată ca stat federal din nouă landuri federale. Capitala federală Viena este unul din cele nouă landuri. Fiecare din cele nouă landuri sunt administrate de un guvern propriu, condus de guvernatorul landului respectiv.

Landul federalCapitala landului
VienaViena
Stiria - SteiermarkGraz
Austria superioară - OberösterreichLinz 
SalzburgSalzburg
TirolInnsbruck
KärntenKlagenfurt
Austria inferioară - NiederösterreichSt. Pölten
VorarlbergBregenz
BurgenlandEisenstadt
Ultima actualizare
2018.02.01
Imprimare
©©ADVANTAGE AUSTRIA