Advantage Austria Prikaži navigacijo

Politični sistem

Avstrijska zastava © photocase.com/Dragon30

© photocase.com/Dragon30

Vlada, parlament, ustava in druge informacije o političnem sistemu.

Avstrija je parlamentarna republika, ki temelji na načelih demokracije in delitve oblasti. Najvišji predstavnik države je zvezni predsednik, katerega mandatna doba traja šest let. Dvodomni parlament sestoji iz državnega zbora in zveznega sveta, ki sta nosilca zakonodaje. Zvezni vladi predseduje zvezni kancler.

DržavnopravnI TEMELJI

Zvezna ustava, Državna pogodba, Zakon o nevtralnosti ter Pristopna pogodba k Evropski uniji sestavljajo državnopravne temelje Republike Avstrije. Avstrija je od 1.1.1995 članica Evropske unije (EU).

Državni zbor

V Državnem zboru je trenutno  zastopanih šest strank: obe vladni stranki - Socialdemokratska stranka Avstrije (SPÖ) in Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ter Zeleni Avstrije (Die Grünen Österreich), Svobodnjaška stranka Avstrije (FPÖ), NEOS (Das Neue Österreich/Nova Avstrija) in stranka Team Stronach.

Razporeditev sedežev

SPÖ52 mandatov
ÖVP51 mandatov
FPÖ38 mandatov
Zeleni24 mandatov
NEOS9 mandatov
Team Stronach6 mandatov

Avstrijo trenutno vodi koalicija iz SPÖ in ÖVP. V skladu z avstrijsko zvezno ustavo so naslednje volitve v državni zbor predvidene za leto 2018.

Zvezne dežele

Avstrija je kot zvezna država sestavljena iz devetih zveznih dežel. Tudi glavno mesto Dunaj tvori eno od devetih zveznih dežel. Vsako od zveznih dežel upravlja deželna vlada, na vrhu katere je deželni glavar.

Zvezna deželaGlavno deželno mesto
DunajDunaj
ŠtajerskaGradec
Gornja AvstrijaLinz 
SolnograškaSalzburg
TirolskaInnsbruck
KoroškaCelovec
Spodnja AvstrijaSt. Pölten
PredarlskaBregenz
GradiščanskaEisenstadt/Železno
Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA