Advantage Austria Näytä navigointi
Oletamme että olette maasta Tälle maasivustolleVaihda maata

Talous vuodesta 1950 lähtien

50 euron seteli © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Itävalta – valtio, joka kuului toisen maailmansodan jälkeen Euroopan köyhimpiin maihin, on viimeisten vuosikymmenien aikana kohonnut yhdeksi maailman rikkaimmista maista. Esitämme tässä lyhyen kuvauksen kehityksestä.

Itävallan talous oli toisen maailmansodan jälkeen huonossa kunnossa. Infrastruktuuri oli tuhottu ja teollisuuden tuotantoa rajoitettu.

Vuonna 1948 pantiin alulle Marshall-ohjelma, jonka päämääränä oli itsenäisen talouden rakentaminen.

Ensimmäisinä sodanjälkeisinä vuosina talouden moottorina oli ennen kaikkea valtionteollisuus. Shillingistä tuli 1952 vakaa valuutta ja sitä seuranneina vuosina talouskasvun tunnusluvut olivat kaksinumeroisia. Yritykset kehittyivät, asuntotuotannon ja infrastruktuurin laatu parani.

Yksi Itävallan talouskasvun menestystekijöistä oli sosiaalinen kumppanuus. Työntekijöiden ja työnantajien edustajien hyvä yhteistyö loi pohjan kohtuullisille palkoille ja investoinneille.

Talouskasvu päättyi 1970-luvun öljykriisiin.

Tärkeimmät Itävallan talouden kehitykseen vaikuttaneet tekijät viimeisten kymmenen viidentoista vuoden aikana ovat olleet Itävallan liittyminen Euroopan unioniin (1995), entisen itäblokin hajoaminen ja Euroopan unionin laajentuminen itään.

Aiheeseen liittyvät linkit

 
Sosiaalinen kumppanuus (saksaksi)
Tulosta
©©ADVANTAGE AUSTRIA