Advantage Austria Pokazati navigaciju

Gospodarstvo od 1950.

Novčanice od 50 EUR © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Austrija, zemlja koja se nakon II. Svjetskog rata ubrajala u najsiromašnije europske zemlje, razvila se posljednjih desetljeća u jednu od najbogatijih zemalja u svijetu. Ovdje možete naći kratki prikaz tog puta.

Austrijsko gospodarstvo se nakon II. Svjetskog rata nalazilo u lošem stanju. Infrastruktura je bila uništena, industrijska proizvodnja je bila ograničena.

1948. uslijedio je Maršalov plan. Njegov cilj je bila izgradnja samostalnog gospodarstva.

Pogon gospodarstva u poratnim godinama bila je nacionalizirana industrija. 1952. godine šiling je postao stabilna valuta i gospodarski rast nakon te godine postizao je dvoznamenkaste rezultate. Poduzeća su cvjetala, poboljšala se kvaliteta stanogradnje i infrastrukture.

Jedan od faktora uspješnosti austrijskog gospodarstva bilo je i socijalno partnerstvo. Dobra suradnja između zastupnika poslodavaca i posloprimaca bila je temelj za primjerene plaće i investicije.

Gospodarski uzlet završen je uslijed naftne krize 70-tih godina.

U zadnjih deset do petnaest godina, od iznimne važnosti za austrijskog gospodarstvo bili su ulazak u EU (1995.), otvaranje bivšeg Istočnog bloka i proširenje EU na istok. 

Srodni linkovi

 
Socijalno partnerstvo
Ispis
©©ADVANTAGE AUSTRIA