Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Gazdaság 1950 óta

50 euró papírpénz © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Ausztria a második világháborút követően Európa legszegényebb országaihoz tartozott, azonban az utóbbi évtizedek során a világ egyik leggazdagabb országává fejlődőtt. Itt egy rövid áttekintést talál az ehhez vezető útról.

Ausztria gazdasága a második világháború végén rossz állapotban volt. Az infrastruktúrát lerombolták, az ipari termelés korlátozott volt.

1948-ban életbe lépett a Marshall-terv, amelynek célja az önálló gazdaság felépítése volt.

A gazdaság motorja a háborút követő korai években túlnyomórészt az államosított ipar volt. 1952-ben a schilling stabil valutává vált, a gazdasági növekedés az ezt követő években két számjegyű volt. Az üzemek virágoztak, a lakásépítés és az infrastruktúra minősége javult.

Az osztrák gazdasági növekedés egyik sikertényezője a szociális partnerség volt. A munkaadók képviselői és a munkavállalók közötti jó együttműködés volt az alapja a méltányos fizetéseknek és a beruházásoknak.

A gazdasági növekedés az 1970-es olajválsággal ért véget.

Az elmúlt tíz-tizenöt évben az osztrák gazdaság számára nagy jelentőséggel bírt Ausztria EU-ba való belépése (1995), az egykori keleti blokk megnyitása és az EU keleti bővítése.

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA