Advantage Austria Prikaži navigacijo

Gospodarstvo od leta 1950

Bankovci po 50 evrov © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Avstrija, dežela, ki je po drugi svetovni vojni sodila med najrevnejše v Evropi, se je v zadnjih desetletjih razvila v eno najbogatejših držav na svetu. Tukaj najdete kratko predstavitev poti, ki je pripeljala do tega uspeha.

Gospodarstvo Avstrije je bilo po koncu druge svetovne vojne v slabem stanju. Infrastruktura je bila uničena, industrijska proizvodnja je bila omejena.

Leta 1948 se je začel izvajati Marshallov načrt. Cilj je bil vzpostavitev samostojnega gospodarstva.

Gonilna sila gospodarstva v zgodnjih povojnih letih je bila pretežno podržavljena industrija. Leta 1952 je šiling postal stabilna valuta, gospodarska rast leto zatem pa je bila zabeležena v dvomestnem številu. Obrati so cveteli, izboljšala se je kakovost pri gradnji stanovanj in infrastrukturi.

Eden od dejavnikov uspeha avstrijskega gospodarskega razcveta je bilo socialno partnerstvo. Odlično sodelovanje med predstavniki delojemalcev in delodajalcev je bila osnova za primerna plačila in investicije.

Gospodarski razcvet se je končal z naftno krizo v 1970ih letih.

Za avstrijsko gospodarstvo zadnjih deset do petnajst let je bilo velikega pomena pristop Avstrije EU (1995), odprtje nekdanjega vzhodnega bloka in vzhodna širitev EU.

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA