Advantage Austria Pokaži navigaciju
Pretpostavljamo da ste iz Izaberite svoju državuPromena države

Privreda od 1950 godine

Novčanice od 50 EUR © photocase.com/Elektromolch

© photocase.com/Elektromolch

Austrija, zemlja koja je posle Drugog svetskog rata pripadala grupi najsiromašnijih zemalja Evrope, u poslednjih nekoliko decenija razvila se u jednu od najbogatijih zemalja sveta. Ovde ćemo Vam ukratko opisati taj put.

Posle Drugog svetskog rata austrijska privreda je bila u veoma lošem stanju. Infrastruktura je bila razorena, industrijska proizvodnja ograničena.

1948 godine stupio je na snagu tzv. Maršalov plan. Cilj je bio izgradnja samostalne privrede.

U ranim posleratnim godinama pokretač privrede bila je industrija koja je uglavnom bila nacionalizovana. Nacionalna valuta, Šiling, 1952 godine postala je stabilna, a privredni rast narednih godina beležen je dvocifrenim brojkama. Preduzeća su cvetala, poboljšan je kvalitet stambene izgradnje i infrastrukture.

Jedan od faktora uspešnosti u pogledu razvoja austrijske privrede predstavljalo je socijalno partnerstvo. Dobra saradnja između predstavnika zaposlenih i poslodavaca bila je osnova za primerene plate i investicije.

Privredna konjunktura je okončana 1970 godine zbog naftne krize.

Poslednjih deset do petnaest godina za austrijsku privredu je od velike važnosti bilo pristupanje EZ (1995), kao i otvaranje bivšeg Istočnog bloka i proširenje Evropske zajednice na Istok.

Srodni linkovi

 
Socijalno partnerstvo
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA