Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Zoeken naar exoplaneten met telescopen uit Oostenrijk

2015.01.22

Astronomen in de Chileense Atacamawoestijn zoeken met twaalf hoogwaardige telescopen uit Oostenrijk naar planeten van andere sterren.

De Oostenrijkse telescopenbouwer ASA Astrosysteme GmbH heeft twaalf telescopen geleverd voor een nieuwe installatie in de onmiddellijke nabijheid van het Paranal-Observatorium van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in het noorden van Chili. De standplaats op de berg Paranal in de Atacamawoestijn biedt uitstekende waarnemingsomstandigheden.

De waarnemingsinstrumenten uit Oostenrijk worden in het kader van het project “Next –Generation Transit Survey” (NGTS) ingezet om naar exoplaneten te zoeken. Dat zijn planeten die van de aarde uit gezien dicht om hun moederster draaien. De kleine verduistering van het sterlicht die daarbij ontstaat kan met gevoelige camera’s gemeten worden.

De installatie is zo geconcipieerd dat ze continu en volledig automatisch de helderheid meet van meerdere honderdduizenden relatief heldere sterren. Daarbij moet een voor zulke grondgebonden instrumenten tot nog toe ongeëvenaarde nauwkeurigheid bereikt worden. De verzamelde gegevens worden in het ESO-archief opgeslagen en zijn zo toegankelijk voor astronomen overal ter wereld.

De twaalf instrumenten van ASA zijn gewijzigde versies van hoogwaardige commerciële 20cm-telescopen. ASA heeft ook al telescopen geleverd voor het door Polen geleide project “Solaris”, dat exoplaneten zoekt die om een dubbelstersysteem draaien.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA