Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Milieusticker: nieuwe regels voor buitenlandse vrachtwagens in Oostenrijk

2015.03.30

Sinds 1 januari 2015 moeten alle vrachtwagens en trekkers met opleggers die in Wenen, de Weense regio ("Wiener Umland") en in delen van Stiermarken rijden, voorzien zijn van de Oostenrijkse milieusticker. Vanaf 1 juli 2015 is dit ook geldig voor vrachtwagens die in Opper-Oostenrijk op een deelstuk van de A1 snelweg (Westautobahn) rijden.

In het stadsgebied van Wenen en in delen van Neder-Oostenrijk ("Wiener Umland") zijn de geldende rijverboden voor vrachtwagens en trekkers met opleggers - tot nu toe alleen voor EURO-klasse O - worden verscherpt. Deze rijdverboden zijn een maatregel voor het schoonhouden van de lucht volgens het immisie-beschermingwet-lucht (IG-L).

Sinds 1 juli 2014 geldt er ook een rijverbod voor vrachtwagens en trekkers met opleggers van milieuklasse EURO 1, en vanaf 1 januari 2016 ook voor voertuigen van milieuklasse EURO 2. Het rijverbod geldt voor alle gewichtsklassen (N1, N2 en N3). Ook in Stiermarken is sinds 1 januari 2014 een rijverbod van kracht voor vrachtwagens met een toegestaan maximumgewicht van meer dan 7,5 t van de milieuklasse EURO 0, 1 en 2. Op een deelstuk van de snelweg A1 in Opper-Oostenrijk geldt vanaf 1 juli 2015 een rijverbod voor vrachtwagens van EURO-klasse 0 en 1, vanaf 1 januari 2016 ook voor EURO-klasse 2. Alleen vrachtwagens met een dure speciale opbouw genieten een uitzondering.

NIEUW is dat de voertuigen verplicht moeten uitgerust zijn met een gekleurde milieusticker.
Alle vrachtwagens en trekkers met opleggers die in Wenen, de Weense regio en Stiermarken rijden moeten sinds 1 januari 2015 voorzien zijn van een Oostenrijkse milieusticker. Vanaf 1 juli 2015 moeten ook vrachtwagen die in Opper-Oostenrijk op een deelstuk van de snelweg A1 rijden met deze milieusticker voorzien zijn. De sticker toont aan dat de voertuigen tot een EURO-klasse behoren waarvoor geen rijverbod geldt.

De kleur van de sticker geeft de EURO-klasse aan:

  • EURO 2: rood
  • EURO 3: geel
  • EURO 4: groen
  • EURO 5: lichtblauw
  • EURO 6: paars


Waar is de milieusticker verkrijgbaar?
De milieusticker is in Oostenrijk verkrijgbaar in elke § 57a garage (zie attachment) [pdf, 200.5kb] die volgens § 57a van de voertuigenwet bevoegd is om keuringsstickers uit te reiken, en eveneens in de keuringsstations van ARBÖ en ÖAMTC. Voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton mag de garage, zonder dat het voertuig voorgereden wordt, de sticker uitreiken die dan door de chauffeur onder eigen verantwoordelijkheid aangebracht wordt.

Wat kost de milieusticker?
De sticker kost 2,50 euro inclusief btw plus de werkuren van de garage (benodigde tijd: ca. 12 minuten). De sticker moet op de binnenkant van de voorruit gekleefd worden en blijft ook geldig met een andere nummerplaat.

Voor welke trajecten is de milieusticker vereist?
De sticker is verplicht in heel het stadsgebied van Wenen en in de Weense regio in onderstaande gemeenten:

  • district Bruck an der Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • district Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • district Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • district Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • district Wien Umgebung: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing


Voor trajecten in grote delen van Stiermarken is de milieusticker eveneens verplicht.

Vanaf 1 juli 2015 zijn de stickers ook voor ritten in Opper-Oostenrijk verplicht, maar alleen maar op het deelstuk van de snelweg A1 tussen Enns-Steyer en het knooppunt Haid (kijk naar de kaart [pdf, 19.3kb])

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA