Advantage Austria Prikaži navigacijo

Emisijske nalepke: novo obvezno označevanje tujih tovornih vozil v Avstriji

2015.03.31

Od 1. januarja 2015 si morajo vsa tovorna vozila in sedlasti vlačilci s polpriklopniki, ki vozijo na območju Dunaja in njegove okolice ter po delih avstrijske Štajerske, zagotoviti avstrijsko nalepko, ki izkazuje določen emisijski razred izpušnih plinov. Od 1. julija 2015 naprej bo nalepka potrebna tudi na odseku avtoceste A1 v Zgornji Avstriji.

V mestnem območju Dunaja kot tudi v delih Spodnje Avstrije ("Wiener Umland") so bile že veljavne prepovedi za tovorna vozila in sedlaste vlačilce s polpriklopniki – do nedavnega so veljale le za emisijski razred EURO 0 – še bolj poostrene. Te omejitve sodijo med najpomembnejše ukrepe vlade za zmanjšanje onesnaženosti zraka.

Od 1. julija 2014 dalje velja prepoved vožnje za tovorna vozila in sedlaste vlačilce s polpriklopniki, ki spadajo v emisijski razred EURO 1, od 1. januarja 2016 naprej pa tudi za tiste, ki spadajo v razred EURO 2. Prepoved zadeva tovorna vozila vseh kategorij (N1, N2, N3).

Na avstrijskem Štajerskem velja od 1. januarja 2014prepoved vožnje za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton in so uvrščena v emisijske razrede EURO 0, 1 in 2.

Na odseku avstrijske avtoceste A1 (Westautobahn) v Zgornji Avstriji bo od 1. julija 2015 naprej veljala prepoved vožnje za vsa tovorna vozila in sedlaste vlačilce s polpriklopniki, ki spadajo v emisijske razrede EURO 0 in 1. Od 1. januarja 2016 naprej bo prepoved veljala tudi za vozila razreda EURO 2. Prepoved izjemoma ne velja za vozila za posebne namene oziroma s posebno karoserijsko izvedbo.

Po novem vsa tovorna vozila z obvezno barvno nalepko, ki določa emisijski razred
Vsa tovorna vozila in sedlasti vlačilci s polpriklopniki, ki bodo vozila na območju Dunaja, njegove okolice ("Wiener Umland") ter po delih Štajerske, morajo od 1. januarja 2015 naprej obvezno pridobiti avstrijsko nalepko, ki določa emisijski razred. Nalepka je od 1. julija 2015 obvezna tudi na odseku avtoceste A1 v Zgornji Avstriji. Vozila na ta način izkažejo svojo ustreznost k točno določenemu EURO emisijskemu razredu, za katerega prepoved ne velja.

Nalepke se barvno razlikujejo glede na emisijski razred:

  • EURO 2: rdeča
  • EURO 3: rumena
  • EURO 4: zelena
  • EURO 5: svetlo modra
  • EURO 6: vijolična


Kje lahko nalepko dobite?
V Avstriji lahko nalepko dobite v vsaki avtomobilski delavnici, ki je pooblaščena za izdajo nalepk v skladu z avstrijskim zakonom o vozilih § 57a KFG-seznam delavnic [pdf, 200.5kb], v prometno-informacijskih centrih ARBÖ in v podružnicah avstrijskega avto-moto kluba ÖAMTC. Za voznike tovornih vozil, katerih masa presega 3,5 ton, so stvari malce olajšane: nalepko si na svoja vozila lahko namestijo sami, torej obisk v delavnici ni potreben.

Koliko boste zanjo odšteli?
Za nalepko boste morali odšteti 2,50 EUR (cena z DDV). V to ceno niso všteti delovni stroški delavnic (pribl. 12 minut porabljenega časa). Nalepko vam nalepijo na vetrobransko steklo, veljavna pa ostane tudi po menjavi registrskih tablic.

Na katerih relacijah je nalepka potrebna?
Nalepka je potrebna pri vožnji na celotnem mestnem območju Dunaja kot tudi v njegovi okolici ("Wiener Umland"), in sicer v naslednjih okrajih:

  • Okraj Bruck an der Leitha: Bad Deutsch-Altenburg, Bruck an der Leitha, Enzersdorf an der Fischa, Göttlesbrunn-Arbesthal, Götzendorf an der Leitha, Hainburg an der Donau, Haslau-Maria Ellend, Höflein, Petronell-Carnuntum, Rohrau, Scharndorf, Trautmannsdorf an der Leitha
  • Okraj Gänserndorf: Aderklaa, Andlersdorf, Deutsch-Wagram, Eckartsau, Engelhartstetten, Gänserndorf, Glinzendorf, Groß-Enzersdorf, Großhofen, Haringsee, Lassee, Leopoldsdorf im Marchfelde, Mannsdorf an der Donau, Marchegg, Markgrafneusiedl, Obersiebenbrunn, Orth an der Donau, Parbasdorf, Raasdorf, Strasshof an der Nordbahn, Untersiebenbrunn, Weiden an der March, Weikendorf
  • Okraj Korneuburg: Bisamberg, Hagenbrunn, Korneuburg, Langenzersdorf
  • Okraj Mödling: Achau, Biedermannsdorf, Brunn am Gebirge, Guntramsdorf, Hennersdorf, Laxenburg, Münchendorf, Vösendorf, Wiener Neudorf
  • Okraj Dunaj-okolica: Fischamend, Gerasdorf bei Wien, Himberg, Schwechat, Ebergassing, Klein-Neusiedl, Klosterneuburg, Lanzendorf, Leopoldsdorf, Maria-Lanzendorf, Rauchenwarth, Schwadorf, Zwölfaxing


Emisijska nalepka je potrebna tudi v mnogih delih avstrijske Štajerske.

Od 1. julija 2015bo nalepka obvezna tudi v Zgornji Avstriji - in sicer na delu avtoceste A1 med priključkom Enns-Steyr ter avtocestnim razcepom Haid:zemljevid [pdf, 43.9kb].

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA