Advantage Austria Prikaži navigacijo

AVSTRIJA - privlačna gospodarska lokacija za mednarodna podjetja

2015.04.10

V lanskem letu je 276 mednarodnih podjetij za svojo novo gospodarsko lokacijo izbralo Avstrijo. Večina se jih je odločila za Dunaj.   

Podatki za leto 2014, ki jih je pred kratkim objavila Avstrijska poslovna agencija ABA-Invest in Austria dokazujejo, da je gospodarska lokacija Avstrija še vedno zelo privlačna in konkurenčna za tuje investicije. ABA je v lanskem letu zabeležila naselitev 276 mednarodnih podjetij - 21% več kot v letu 2013 in veliko več kot kadarkoli prej v 33-letni zgodovini agencije. Vsota vseh investicij se je povečala za 7% na skupno 371 mio. EUR, ustvarjenih je bilo 2.645 (+79%) novih delovnih mest.  

Najmočnejši investitor in tradicionalno najpomembnejši partner ostaja Nemčija s skupaj 88 novimi podjetji (+4%), občutno pa se je povečalo število podjetij iz Italije (43; +23%). Dobro zastopane so tudi države Srednje, Vzhodne in Južne Evrope s skupaj 74 novimi podjetji (+27%).  

Med najpomembnejše prednosti gospodarske lokacije Avstrije spadajo njena lega na stičišču Srednje, Jugovzhodne in Vzhodne Evrope, odlično usposobljena delovna sila, stabilni gospodarski pogoji ter pravna varnost. Izjemno cenjeni sta tudi energetska varnost in visoka kakovost življenja. 

Tudi obeti za leto 2015 so zelo obetavni: agencija ABA trenutno obravnava 737 investicijskih povpraševanj, s čimer že zdaj za 6% presega vrednost iz preteklega leta. 

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA