Advantage Austria Prikaži navigacijo

Dunajska univerza praznuje 650. obletnico ustanovitve

2015.05.05

Alma Mater Rudolphina Vindobonensis je najstarejša univerza v nemško govorečem prostoru in ena najstarejših univerz v Evropi.

Univerzo na Dunaju je 12. marca 1365 po vzoru pariške Sorbone ustanovil vojvoda Rudolf IV Habsburški. S tem je etabliral akademsko institucijo, ki je v naslednjih 650 letih pomagala sooblikovati intelektualno življenje Evrope in ga bo soustvarjala tudi v prihodnje.  

Danes združuje Univerza na Dunaju 19 fakultet in študijskih centrov ter zaposluje približno 9.700 strokovnih delavcev. Ponuja okrog 180 študijskih smeri in gosti približno 92.000 študentov. Na ta način velja za največjo izobraževalno in raziskovalno ustanovo v Avstriji. Poleg tega gradi s svojimi mednarodnimi študenti nenadomestljivo povezavo med mestom Dunajem in svetom.

To povezavo na posebej impresiven način ponazarja nov alumni zemljevid , ki predstavlja virtualno zbirališče diplomantov dunajske univerze, ki jih je pot ponesla na vse konce sveta. Glavno sporočilo projekta je, da lahko vsak posameznik sooblikuje prihodnost univerze – bivši študentje lahko postanejo novi mentorji, delijo svoje izkušnje, predstavljajo svoje ideje.

Alumni skupnost Univerze na Dunaju trenutno obsega okrog 200.000 bivših diplomantov, ki danes delujejo v marsikaterih mednarodno uspešnih podjetjih, na področju kulture in medijev, v športu, znanosti in politiki. Ste tudi vi med njimi? Označite se na alumni zemljevidu!

Natisni
©©ADVANTAGE AUSTRIA