Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

O&O-uitgaven in Oostenrijk blijven constant groeien

2015.05.07

Het Oostenrijkse onderzoekquotum zal dit jaar voor het eerst boven de 3% liggen. Meer dan 10 miljard Euro zal in 2015 besteed worden aan onderzoek & ontwikkeling.

In 2015 zullen de Oostenrijkse bbp-uitgaven voor onderzoek & ontwikkeling (O&O) volgens een schatting van Statistik Austria voor het eerst boven de 10 miljard Euro liggen. In verhouding tot het bruto binnenlands product (bbp) stemmen de uitgaven met een onderzoeksquotum van 3% overeen.

Het grootste gedeelte van de uitgaven aan onderzoek dragen ondernemingen, met 4,76 miljard Euro (47,2%), gevolgd door de publieke sector met 3,77 miljard Euro (37,3%). Vanuit de non-profitsector komt 43 miljoen Euro (0,4%). De rest van de O&O-uitgaven vloeit uit het buitenland (15,1%, d.w.z. 1,53 miljard Euro) en komt voornamelijk van internationale bedrijven met dochterondernemingen die in Oostenrijk onderzoek doen. Ook financiering vanuit EU-programma’s wordt hier meegeteld.

In de EU-vergelijking staat Oostenrijk met zijn onderzoeksquotum op de vijfde positie (volgens internationale vergelijkende cijfers uit 2013). Alleen in Finland, Zweden, Denemarken en Duitsland is er een hoger O&O-quotum. Het gemiddelde onderzoeksquotum binnen de EU-28-landen lag in 2013 bij 2,01%.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA