Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Creatieve industrie – veelbelovende groeisector

2015.05.12

De creatieve industrie is een van de meest dynamische sectoren van de Oostenrijkse economie. Circa 39.000 bedrijven genereren jaarlijks een omzet van meer dan 20 miljard euro.

De Oostenrijkse creatieve industrie is van een dynamisch nichefenomeen uitgegroeid tot een snelgroeiende factor. Het nieuwste verslag van de creatieve industrie toont op indrukwekkende wijze aan dat het aantal ondernemingen tussen 2008 en 2012 gestegen is met 8% tot meer dan 39.000. Het aantal werknemers en de sectoromzet zijn zelfs met 10% toegenomen. In Oostenrijk zijn ongeveer 140.000 mensen werkzaam in de creatieve industrie.

De Oostenrijkse creatieve industrie maakt deel uit van een uitgebreid internationaal netwerk en wereldwijd is er veel vraag naar haar knowhow. Rond de 15% van de omzet van in totaal ruim 20 miljard euro is voor rekening van internationale klanten. De uitvoer van creatieve producten bedraagt 2,85 miljard euro.

De grootste en sterkst groeiende branche van de creatieve sector zijn de software- en gamesondernemingen met een aandeel van ongeveer 30%, gevolgd door de branches muziek, boeken, artistieke activiteiten en reclame. Wenen is goed voor meer dan 40% van de ondernemingen en ruim meer dan 50% van de omzet.

De Oostenrijkse creatieve industrie wordt steeds meer een motor voor innovatie in gevestigde industrieën. Creatieve dienstverlening draagt er wezenlijk toe bij producten en diensten aantrekkelijker te maken, hun commercialisering te bevorderen, bedrijfs- en productieprocessen te herdenken en de economie versneld te digitaliseren.

Met een toegevoegde waarde van circa 7,9 miljard euro is de creatieve industrie verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de economische output in Oostenrijk.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA