Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Industrie 4.0 – Oostenrijks eerste proeffabriek

2015.09.17

De Technische Universität Wien gaat samen met 20 ondernemingen in de eerste „proeffabrik voor Industrie 4.0“ productiemethoden van de toekomst ontwikkelen.

De digitalisering en netwerkkoppeling van werktuigmachines, robots en producten via het internet – bekend onder de naam Industrie 4.0 – brengt voor onderneming en maatschappij structurele veranderingen met zich. Voor Oostenrijk als vestigingsplaats voor bedrijven is dit meteen een kans en een uitdaging.

Industrie 4.0 moet voor Oostenrijkse productie-ondernemingen een vaste plaats in internationale toeleveringsketens veilig stellen. Daarvoor hebben de ondernemingen echter nieuwe procédés nodig, die zij alleen buiten de normale bedrijfsactiviteiten, dus in proeffabrieken, kunnen ontwikkelen en testen.

Met de onlangs in Wenen geopende eerste “proeffabriek voor Industrie 4.0” wordt nu een platform gecreëerd, waar Oostenrijkse ondernemingen zich op de industriële productie van de toekomst kunnen voorbereiden. 

Op initiatief van het Oostenrijkse ministerie van Verkeer, Innovatie en Technologie (bmvit) ontwikkelt de Technische Universität (TU) samen met 20 ondernemingen daar nieuwe methoden, machines en productieprocédés die bedrijven later in de normale productie kunnen overnemen. Tegelijkertijd zal de proeffabriek ook gebruikt worden als leerlaboratorium voor opleiding en bijscholing. 

In totaal wordt 4 miljoen euro geïnvesteerd. De helft wordt gefinancierd door het bmvit en de rest door TU Wien en deelnemende ondernemingen. De eerste fase loopt tot 2017. Tegen die tijd wil het ministerie van Technologie bijkomende proeffabrieken oprichten.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA