Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Oostenrijk focust op intelligent textiel

2015.11.12

Vooral het innovatievermogen van Oostenrijkse textielbedrijven is een van de belangrijkste concurrentievoordelen in de strijd om internationale marktaandelen.

Ondanks de moeilijke economische context wereldwijd doet de Oostenrijkse textielindustrie het goed. De omzet van de 126 ondernemingen met 12.145 werknemers is in het eerste halfjaar van 2015 gestegen tot meer dan 1,2 miljard euro (+2%). De textielexport nam zelfs toe met 4,9% tot 800 miljoen euro, wat wijst op het grote concurrentievermogen van producten “Made in Austria”. Bijna 90% van de productie gaat naar Europese landen, de uitvoer naar de EU is met 5% gestegen. Enkele specifieke producten waren ook zeer succesvol in Afrika (+6,6%).

Oostenrijkse producenten boeken vooral succes met intelligent textiel. Zo gaan textielbedrijven via het Smart-Textiles Plattform Austria samenwerken met andere branches, bijvoorbeeld met de elektronica- en de kunststofsector. Technisch textiel is al goed voor meer dan 50% van de totale omzet van de Oostenrijkse textielindustrie. De andere helft bestaat uit woningtextiel en halffabrikaten voor de kledingindustrie.

Voor technisch textiel worden innovatieve materialen zoals koolstof- en glasvezels gebruikt, of ook nog geleidende filamenten. Daarbij gaat het om zeer uiteenlopende producten, van textiel voor de binnenbekleding van auto’s over veiligheids- en beschermingstextiel tot medisch textiel. Een volgende stap is de integratie van micro-elektronica, sensoren en actuatoren waardoor textiel een nieuwe functionaliteit verkrijgt.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA