Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

Wereldwijd focus op Oostenrijk als locatie voor onderzoek

2016.03.31

Oostenrijk heeft in hoge mate geprofiteerd van de toenemende internationalisering van onderzoek en ontwikkeling. Meest actief zijn ondernemingen uit Duitsland, de VS en Zwitserland.

Onderzoek en ontwikkeling door buitenlandse ondernemingen heeft sinds 1995 wezenlijk bijgedragen tot de algemene toename van de O&O-activiteit in Oostenrijk. Dat blijkt uit een onderzoek over onderzoeksinvesteringen van multinationals in Oostenrijk, gepubliceerd door het Innovation Systems Department van het Austrian Institute of Technology (AIT) .

In de periode van 2004 tot 2013 stegen de O&O-uitgaven van buitenlandse multinationals van 1,6 miljard euro tot meer dan 3,4 miljard euro. Dit betekent dat inmiddels meer dan de helft van de totale O&O-uitgaven van alle bedrijven in Oostenrijk verricht worden door ondernemingen die in buitenlandse handen zijn. In vergelijking met andere landen is dat een uitzonderlijk hoge waarde, die in Europa alleen door Ierland (71%) en België (66%) overtroffen wordt. Frankrijk (27%), Duitsland (26%), maar ook Finland (14%) volgen op ruime afstand.

De belangrijkste buitenlandse ondernemingen die in Oostenrijk aan onderzoek en ontwikkeling doen komen uit Duitsland (47% van aller O&O-uitgaven van buitenlandse firma‘s) en de VS (15,4%). Daarna komen Zwitserland (11,7%) en Canada (8,7%). Chinese firma’s investeerden in Oostenrijk 86 miljoen euro in O&O (2,5%).

Deze ontwikkeling toont aan dat Oostenrijk zijn positie als aantrekkelijke locatie voor onderzoek tegenover de internationale concurrentie kan handhaven.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA