Advantage Austria Navigáció megjelenítése
Szerintünk Ön az alábbi országból jelentkezett be: Ennek az országnak az oldaláraMásik ország

Sikeres évet zárt 2015-ben az osztrák papíripar

2016.05.04

Az osztrák papíripar 2%-kal 5 millió tonnára tudta növelni termelését 2015-ben. Ezzel egyidejűleg az iparág egyre inkább a biofinomítók irányába fejlődik.

Az osztrák papíripar 2015-ben sikeres évet tudhatott magáénak. A szektor mindössze 24 üzeme kb. 8000 foglalkoztatottal 5 millió tonna papírt, kartondobozt és hullámpapírt állított elő. Ez 2%-os növekedést jelent a 2014-es termeléshez képest. A hazai fogyasztásban való visszaesést sikerült meghaladni a növekvő exporttevékenység segítségével, mely leginkább a környező EU-tagállamokba, Dél-Amerikába továbbá a Közel-Kelet országaiba irányult. Az exportkvóta 2015-ben 87%-ot tett ki, ami 3,8 milliárd eurós bevételt jelent.

A termelés minden szegmensben növekedett – a grafikus papíroknál +0,2%-kal, míg a speciális papírok esetében +1,5%--kal. Jelentősen bővült a csomagolási szektor, amely +4,9%-kal nőtt.

A befektetéseknek és a fa-nyersanyag optimális felhasználásának köszönhetően az iparág egyre inkább a biofinomítók irányába fejlődik. Sok vállalkozás már nem csak papírt és cellulózt állít elő, hanem innovatív rostokat és kémiai termékeket is. Textilfonalak, és más újfajta felhasználások is, mint rosttal megerősített műanyagkomponensek, vegyszerek és élelmiszer adalékanyagok is a cellulóztermelés melléktermékeiből kerülnek előállításra.

A papíripar évek óta az energiahatékonyság és a klímavédelem éllovasai közé tartozik. Így a szektor a 14.400 GWh-ás energiaszükségletéből közel 90%-ot saját termelésből, magas hatékonyságú berendezések segítségével fedez. A  szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es évek óta egy tonna papírra levetítve 40%-kal tudták csökkenteni.

Nyomtatás
©©ADVANTAGE AUSTRIA