Advantage Austria Navigatie tonen
Wij denken, dat u uit komtNaar deze landensiteVerander het land

2015 was goed jaar voor Oostenrijkse papierindustrie

2016.05.04

De Oostenrijkse papierindustrie is er in 2015 in geslaagd de productie met 2% te verhogen tot 5 miljoen ton. Tegelijkertijd ontwikkelt de branche zich steeds meer in de richting van “bioraffinage”.

De Oostenrijkse papierindustrie kan terugblikken op een succesvol jaar 2015. De in totaal 24 bedrijven hebben met circa 8.000 werknemers 5 miljoen ton papier, karton en golfkarton geproduceerd, een toename met 2% tegenover 2014. De daling van het binnenlandse verbruik werd ruimschoots gecompenseerd door de stijging van de uitvoer, hoofdzakelijk naar de omringende EU-landen, Zuid-Amerika en het Nabije en het Midden-Oosten. Het exportaandeel bedroeg in 2015 circa 87% en de omzet ongeveer 3,8 miljard euro.

De productie kon in alle productsegmenten verhoogd worden, zowel voor grafisch papier (+0,2%) als voor speciaal papier (+1,5%). Bijzonder goed presteerde de verpakkingsbranche: +4,9%. 

Door investeringen en een optimaal gebruik van de grondstof hout ontwikkelt de branche zich steeds meer in de richting van „bioraffinage“. Veel ondernemingen produceren al lang niet meer alleen papier en pulp, maar een breed gamma aan innovatieve vezel- en chemische producten. Textielgarens, maar ook nieuwe toepassingen zoals vezelversterkte kunststofcomponenten, chemische stoffen en levensmiddelenadditieven worden uit bijproducten van de pulpproductie geproduceerd.

Bovendien speelt de papierindustrie al vele jaren een voortrekkersrol op het gebied van energie-efficiëntie en klimaatbescherming. Zo voorziet de sector in zijn primaire-energiebehoefte van 14.400 GWh al voor 90% uit lokale productie in hoogrendementsinstallaties. En de CO2-uitstoot per ton papier kon sinds de jaren 90 met 40% verminderd worden.

Printen
©©ADVANTAGE AUSTRIA