Advantage Austria Pokaži navigaciju

2015. godine ponovo  povećana stopa izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Austrije

26. јануар 2016

Potražnja za poljoprivrednim proizvodima iz Austrije ne jenjava. 2015. godine izvezena je roba u vrednosti od 10 milijadri evra. Najvažniji trgovinski partneri su Nemačka i Italija.

Prema preliminarnim podacima agencije AMA-Marketing  za 2015. godinu zabeležen je rast izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Austrije za 2,5% , što znači povećanje  na 10 milijardi evra., pri čemu se porast  odrazio i u vidu povećanja količine  za 2,5 %.

Nemačka je sa udelom o trećine celokupnog  izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ( 3,5 milijarde evra) najvažniji trgovinski partner, a za njom odmah sledi Italija sa 1,3 milijarde evra. Dok su Mađarska, Slovenija, Češka i Slovačka usled privrednih poteškoća prošle godine bile problematične izvozne destinacije, trgovinske veze sa Hrvatskom pokazale su se u boljem svetlu (+13,4%) . Dvocifreni postotak rasta postignut je i pri izvozu za Holandiju .

Povećane stope izvoza uočene su  i pri izvozu u treće zemlje kao što je Švajcarska ( +10%) . Naročito dinamično se razvio izvoz za SAD sa stopom od 42%.

Od izvoznih proizvoda najznačajnii su meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, piće kao i voće i povrće.


Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA