Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Ministar Dulić u poseti Beču Susret sa austrijskim ministrom životne sredine

Dulic i Berlakovich © SRB Ministarstvo zastite sredine
08.06.2010

Ministar životne sredine i prostornog planiranja sastao se 08. juna 2010.  u Beču sa austrijskim ministrom poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i životne sredine Nikolausom Berlakovichem, sa kojim je razgovarao o daljem intenziviranju saradnje.

Kako prenosti Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja informacije o sustretu dva ministra:

- Sa Austrijom imamo izuzetno dobru saradnju u mnogim oblastima. Oblasti koje pokriva Ministarstvo: prostorno planiranje, građevinarstvo i životna sredina, prepoznate su od austrijskih investitora kao veoma važne. Austrija je najveći investitor u Srbiji u tom oblastima - rekao je ministar Dulić.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora bilo je reči o institucionalnoj saradnji i budućim investicijama.
- Austrijske kolege su ponudile veliku pomoć u oblasti transfera znanja i tehnologija, brzo ćemo poslati ekipe naših stručnjaka iz Ministarstva i institucija da vide kako je Austrija rešila probleme investicije u obnovljive izvore, ili upravljanje otpadom - naveo je ministar Dulić.

On je objasnio da je Austrija prihvatila inicijativu o potpisivanju sporazuma koji bi definisao načine dalje saradnje. Takođe, prihvaćen je poziv Austrije za veće otvaranje Srbije za investicije u obnovljive izvore energije, a ponuđen je sporazum za implementiranje CDM projekata. Austrijanci su, prema rečima ministra Dulića, zainteresovani da investiraju u mini-hidro potencijale i vetrogeneratore u Srbiji. On je dodao da je to bio radni sastanak na kojem se pričalo o budućnosti, „a budućnost naših odnosa u oblasti životne sredine i prostornog planiranja biće vezana za puno investicija, otvaranje novih radnih mesta i učvršćivanje saradnje".

- Mi smo došli da  predstavimo potencijale i kapacitete Srbije za buduće investicije, da pokažemo sve mogućnosti gde može da se investira. Nama je važna svaka investicija, što više novih radnih mesta, da u Srbiju uđu nove tehnologije. Tokom boravka ćemo obići postrojenja koja Srbiji trebaju, kao što je upravljanje otpadom, posebno opasnim, kao i korišćenje otpada u energetske svrhe. Imaćemo prilike da vidimo kako rešavaju probleme zaštite životne sredine i održivog razvoja - ukazao je ministar Dulić i dodao da sa austrijskim kolegom ima česte kontakte u međunarodnim organizacijama.

Ministar Dulić je podsetio da je Srbija pristupila velikom području biodiverziteta, koji će pokriti pet zemalja i tri reke.
- U Nagoji, u Japanu, ćemo potpisati u oktobru zvaničan dokument kojim će ovih pet zemalja postati najveći region biodiverziteta i pokriće sliv Drave, Mure i Dunava. To je još jedan od projekata koji zajedno radimo sa Austrijancima - zaključio je ministar Dulić.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA