Advantage Austria Pokaži navigaciju

Rauch Serbia  i Podgorina Frucht   formiraju zemljoradničke zadruge

Case soka © photocase.com/meon

© photocase.com/meon

02.06.2010

"Rauch Serbia" Koceljeva  i "Podgorina Frucht" Osečina - najveći prerađivači voća u Kolubarskom okrugu - formirali su udruženje proizvodnje malih proizvođača. Austrijske firme imaju u planu da od proizvođača putem novih zadruga preuzmu čitav rod voća.

Do sada su osnovane zemljoradničke zadruge u Valjevskoj Kamenici, Miličinici, Donjoj Bukovici i Stavama, a nekoliko zadruga je niklo i na teritoriji opštine Osečina. Plan je da već od naredne jeseni nove zadruge podignu oko 300 hektara novih zasada voća, pre svega maline, jabuke, dunje i jagode.

- Na ovaj način želimo da organizujemo, pre svega, proizvodnju na većim površinama tako što ćemo te površine udružiti i uz primenu savremenih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji ostvariti najbolje prinose. Cilj je da se vrati poverenje seljaka u zadrugarstvo - rekao je Čedomir Nikolić, vlasnik otkupljivača voća "Agrane" iz Valjeva.
Poljoprivrednici na ime članskog uloga treba da u narednih pet godina uplate 500 EUR.

S druge strane, novoosnovane zemljoradničke zadruge im garantuju da će ih pod povoljnim uslovima snabdevati svim vrstama mineralnog đubriva, semena, sadnicama voća, sredstvima za zaštitu bilja i mehanizacijom, s tim što će seljaci sve što im se isporuči moći da plate svojim proizvodima.

Srodni linkovi

 
Podgorina Frucht
 
Rauch Serbia
Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA