Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrian Business Circle
Dodeljena nagrada Energy Globe

25.06.2013

25.6.2013. godine Trgovinsko odeljenje ambasade Austrije održalo je skup austrijskih privrednika AUSTRIAN BUSINESS CIRCLE, ovog puta u posebnom okruženju i posebnim povodom. Naime, komisija ekološke nagrade Energy Globe prati i nagrađuje projekte sa visokim stepenom ekološke efikasnosti, poverila je zadatak Trgovinskom odeljenju ambasade Austrije da u njeno ime izvrši dodelu nagrade pobedniku iz Srbije - VEA-INVI Ltd. Beograd und saradnji sa AUŠRA Ltd. Herceg Novi za eko-naselje Zagora u Crnoj Gori.

Ovogodišnji pobednik pokazuje holistički pristup kako da projektuje zgrade koje mogu da se pokrenu bez ikakvih emisija: zgrade bi koristile isključivo solarnu energiju, energiju vetra a biomase za grejanje, pripremu tople vode i klima-uređaje. Desalinizator morske vode na solarnu energiju, kao i toplotne pumpe na morsku vodu garantuju savršen balans proizvodnje i korišćenja energije. Prototip zgrade za 21. vek !

Prof. dr Marija Todorović ispred VEA - INVI ltd . i gospodin Siniša Ilić ispred Aušra ltdsu povodom drugog projekta, nažalost, bili sprečeni, te su nagradu u ime pobedničkog tima preuzeli prof. dr Olivera Ećim-Đurić sa Poljoprivrednog fakulteta, odeljenje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Beogradu i prof. dr Ljubinko Jovanović – dekan univerziteta Educons u Svilajncu.
Ceremonija dodele nagrade realizovana je uz pomoć austrijskog preduzeća GREINER Holding AG sa sedištem u Kremsmunsteru. Preduzeće se sastoji od četiri operativnih jedinica Greiner Packaging International, Greiner Foam International, Greiner Technology & Innovation, Greiner Tool.Tec i Greiner Bio-One International AG. Preduzeće se ubraja u vodeće proizvođače, pena i sunđera kao i sintetičkih materijala za primenu u industriji nameštaja, sporta, automobilskoj industriji, u medicinskoj te i u industriji lekova kao i u vodeće proizvođaće alata za ekstruziju i mašina za izgradnju postrojenja. Takođe se uspešno bavi distribuciom na polju obnovljivih energija.
Greiner Holding AG 2012. godine postiglo je obrt od 940 Mio. EUR , a Greiner Bio-International 364 miliona evra. Oba preduzeća zajedno zapošljavaju 8.133 Mitarbeiter na 138 lokacija u 31 državi.

Skup austrijskih privrednika Austrian Business Circle ovog puta održan je pod pokroviteljstvom novootvorenog hotela Metropol Palace u Beogradu, a povodom otvaranja novog spa-centra u parku Tašmajdan koji pruža predivan pozgled na park i opuštenu atmosferu kako za relaksaciju tako i za poslovne razgovore. Osoblje hotela je tokom skupa svojim ljubaznim i profesionalnim nastupom znatno doprinelo uspešnoj realizaciji ove manifestacije, te se radujemo i budućoj saradnji.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA