Advantage Austria Pokaži navigaciju

Objavljeni rezultati ankete o uslovima poslovanja u Srbiji 2013 na konferenciji za štampu

24.12.2013

Trgovinsko odeljenje pri Ambasadi Austrije sprovelo je po drugi put anketu o uslovima poslovanja u Srbiji. U vremenskom okviru od skoro četiri nedelje ispitano je anonimno putem internet istraživanja 567 rukovodilaca austrijskih podružnica u Srbiji. Rezultati ankete zasnivaju se na odgovorima 122 preduzeća, što čini 21,5 posto od ukupnog broja preduzeća kojima je upućena anketa. Upitnik je u vidu internet linka bio dostupan od 30. oktobra do 22. novembra 2013. godine na nemačkom i srpskom jeziku.

Trgovinski savetnik Ambasade Austrije, gospodin Andreas Hajdentaler (Andreas Haidenthaler) izložio je prisutnim novinarima ukratko rezultate ankete:

U osnovi, većina ispitanika (88%) smatra trenutno privredno stanje u Srbiji složenim i problematičnim.
Što se tiče privrednih izgleda u Srbiji za 2013. godinu, stavovi se razilaze. Dok preko 50 posto učesnika u anketi polazi od toga da se u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu neće mnogo promeniti, 34 posto gleda s optimizmom u budućnost i očekuje uzlazni trend tokom 2014. godine.

Poslovanje sopstvenog preduzeća 66 posto ocenilo je kao zadovoljavajuće, a 7 posto čak vrlo dobrim.
Oko 30 posto preduzeća je navelo uprkos teškoćama pozitivnu prognozu za sopstveno preduzeće za narednu godinu. 38 posto preduzeća zabeležilo je rast prometa u 2013. godini u odnosu na prethodnu godinu, a 60 posto anketiranih je navelo nepromenjen broj zaposlenih i obim investicije.

Nastavak rezultata ankete možete da preuzmete u nižem odeoku "Dokumenta za preuzimanje " na srpksom i na nemačkom jeziku.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA