Advantage Austria Pokaži navigaciju

Održana radionica o prednostima Slobodnih zona Srbije 

21.11.2013

Privredna komora Srbije u saradnji sa Trgovinskim odljenjem Ambasade Austrije, Ambasadom Švajcerske i Nemačkom privrednom delegacijom organizovala je radionicu pod nazivom "Zašto je dobro poslovati u Slobodnim zonama Srbije" kome su se odazvali predstavnici austrijskih, švajcarskih i nemačkih preduzeća u Srbiji.

Promet od približno dve ipo milijarde evra, koliko su slobodne zone Srbije ostvarile 2012. godine, i obim investicionih ulaganja od 755 miliona evra, ukazuju da ovoj fomi poslovanja treba dati ozbiljniji značaj, rekao je potpredsednik PKS Zdravko Jelušić. Slobodne zone su u prošloj godini imale 173 korisnika, a broj zaposlenih koji rade u slobodnim zonama dostigao je približno 15 000. Jelušić je podsetio da su slobodne zone temelj na kome su se digle azijske privrede.

U svetu se 20 odsto svetske razmene odvija u slobodnim zonama, rekla je Grodana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS na poslobno-stručnom skupu „Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama Srbije“, na kome su se sreli predstavnici slobodnih zona u Srbiji sa potencijalnim investitorima. Na stanku koji su organizovali Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu PKS, trgovinska odeljenja ambasada Austrije i Švajcasrke u Beogradu i Delegacija nemačke privrede u Srbiji, predstavnici kompanija koje već posluju u zonama Srbije imali su priliku da iznesu svoja iskustva.

Vidak Tomić iz Uprave za slobodne zone ukazao je na novu zakonsku obavezu za potencijalne investitore u slobodnim zonama, da investicija mora da iznosi minimum tri miliona evra, od čega milion mora biti investiran tokom prve godine.

Predstavnicima kompanija iz Nemačke, Švajcarske i Austrije način rada, regulativa i pogodnosti koje se nude investitorima, predstavio je Branko Malagurski, direktor slobodne zone Zrenjanin i potpredsednik Grupacije slobodnih zona u PKS. Podsećajući da su slobodne zone označeni i ograđeni prostori u kojima se privredne aktivnosti obavljaju u stimulativnom režimu, Malagurski je ukazao na poreske olakšice, carinske olakšice i pojednostavljene carinske procedure. Pored finansijskih i fiskalnih olakšica, mnoge pogodnosti daju lokalne samouprave.
M. Stefanović

Tekst preuzet sa portala Privredne komore Srbije

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA