Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Interaktivni spomenik Milutinu MilankovićU u Beču

Novcanica sa likom Milutina Milankovica
06.11.2014

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić pokrenuo je inicijativu da se Milutinu Milankoviću podigne spomenik u Beču.

Tehnički univerzitet u Beču ove godine obeležava 200 godina od osnivanja, davne 1814. godine. Na Tehničkom univerzitetu danas studira 27 hiljada studenata. Doktorske studije su osnovane 1902. godine a prvi doktor nauka na Tehničkom univerzitetu u Beču je bio Milutin Milanković, jedan od najvećih naučnika 20 veka.

Tokom svoje ovogodišnje posete Beču savetnik za kulturu predsednika Srbije, gdin Radoslav Pavlović, u saradnji sa rektorkom Tehničkog univerziteta Beča, dekanima i glavnim arhitektom univerziteta , postigao je dogovor da se ovom naučiniku u sklopu Tehničkog univerziteta u Beču podigne interaktivni spomenik .

Multimedijalna prezentacija projekta u 3d formatu prihvaćena je sa velikim odobravanjem. Skulptura po idejnom projektu Dušana Jovićića jeste kombinacija tradicionalnih materijala i interaktivne vizualizacije.Naime, pristupanjem ovom spomeniku aktivira se interaktivni video zapis i ovaj slavni naučnik izlaže o svom radu i životu.

Podizanje spomenika Milutinu Milankoviću će biti značajan simbol srpsko-austrijskih odnosa koji se danas smatraju najboljim u dugoj zajedničkoj istoriji.

Pozivamo sve zainteresovane da podrže ovaj projekat. Bliže informacije i osobu za kontakt možete pronaći u letku u nastavku.

Interaktivna skulptura Milutina Milankovica [pdf, 652.5kb]

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA