Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

U Privrednoj komori Austrije u Beču održan forum Srbije „Srbija u Beču 2015“

24.03.2015

Danas u Privrednoj komori Austrije održan forum Srbije „Srbija u Beču 2015“ na kome su se susreli privrednici Austrije i Srbije. Delegaciju iz Srbije predvodio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić kao i predsednik Privredne komore Srbije, gdin Marko Ćadež . Delegaciju je primio predsednik Privredne komore Austrije, gdin Kristof Lajtl (Christoph Leitl).

Na skupu predstavilo se oko 50 srpskih kompanija iz Srbije, a najviše firmi je u oblasti poljoprivredno-prehrambene industrije, zaštite životne sredine, reciklaže i komunalne privrede. Ovogodišnji forum, najveći do sada, okupio je 250 predstavnika poslovne zajednice Austrije i 45 iz Srbije.

Predsednik Privredne komore Austrije (WKO) Kristof Lajtl ocenio je da je Srbija u ekonomskom smislu već deo EU i izrazio nadu da će to biti ubrzo i u političkom smislu. On je podsetio da je za vreme njegovog predsedavanja Evropskom privrednom komorom, Srbija pristupila ovoj instituciji.

Forumu su prisustvorali i menadžer grada Beograda, gdin Goran Vesić i gradksi arhitekta Milutin Folić .
– Iskoristićemo priliku da razgovaramo sa potencijalnim austrijskim investitorima o projektima Beograda. Naši projekti su deponija komunalnog otpada Vinča, četiri podzemne garaže, nastavak izgradnje veletržnice, projekti u daljinskom grejanju, kanalizaciji, javnoj rasveti, kao i nove privredne zone – rekao je Vesić,

Premier Vučić iskoristio je priliku da austrijskim privrednicima ukaže na 500 srpskih preduzeća koja su predviđena za privatizaciju. da postoji potencijal za saradnju u sektoru poljoprivrede, zaštite životne sredine, vodoprivrede, u oblasti tretmana medicinskog otpada, hemijskoj industriji, zelenoj energiji i energetici, kroz modernizaciju toplana i izgradnju novih energetskih postrojenja, kao što je termoelektrana Kolubara B.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma održani su bilateralni razgovori srpskih i austrijskih privrednika. Poslovni forum u Beču, četvrti put, zajedno su organizovale privredne komore Srbije i Austrije

Privredna komora Srbija je već neko vreme u tesnoj saradnji sa trgovinskim savetnikom Ambasade Austrije gdin Andreasom Hajdentalerom (Haidenthaler) izrađuju concept reforme Privredne komore Srbije prema uzoru Privredne komore Austrije. Osim toga se ispituje model dualnost sistema obrazovanja u Austriji.l
.
„Ako poslujete iz Srbije, vi ste povezani sa slobodnim tržištem od oko 800 miliona ljudi, među kojima su tržište Rusije, Belorusije, Kazahstana, Turske, zemalja CEFTA, EFTA,“ kazao je Čadež. U Srbiji, uz to, mladi visoko obrazovani ljudi govore više stranih jezika, a postoji i veliki broj slobodnih zona sa povoljnim uslovima za ulaganje, s tim što su domaće kompanije, potencijalni partneri austrijskim privrednicima, organizovane u 104 klastera, koji broje oko 500 kompanija iz 13 privrednih oblasti, ukazao je Čadež.

Ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović pozvao je austrijske privrednike da ulažu u sektore u Srbiji orijentisane na regionalna i globalno tržište, a koji mogu doprineti privrednom, i rastu izvoza iz naše zemlje. Ministar finansija predočio je da investitori u Srbiji mogu da dobiju građevinsku dozvolu za samo 28 dana, kao i da je izmenama niza zakona postignut i čitav niz drugih olakšica i poboljšanja administrativnih procedura. Zahvaljujući svemu tome u narednom periodu očekujemo otvaranje novih radnih mesta i više investicija u Srbiji, istakao je Vujović.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA