Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Predsednik Privredne komore Austrije u poseti Srbiji

09.02.2016

08. i 09.2016. godine, po drugi put za dve godine, Srbiju je posetio predsednik Privredne komore Austrije, dr Kristof Lajtl (Christoph Leitl) , a u okviru balkanske turneje ministra spoljnih poslova Austrije, g. Sebastiana Kurza.Glavne tačke njegovog dvonevnog programa su osvežavanje dualnog sistema obrazovanja u Srbiji kao i podrška sestrinskoj organizaciji tj. Privrednoj komori Srbije na čelu sa predsednikom Markom Čadežom.

Lajtl je u okviru svoje posete  prisustvovao  potpisivanju sporazuma o razumevanju između austrijske Visoke strukovne škole IMC Krems kao i Geografskog fakulteta  Beogradskog univerzita, pre no što se sa ministrom spoljnih poslova Austrije, Sebastiom Kurzom otvorio skup austrijskih privrednika Austrian Business Circle u kristalnoj dvorani hotela Hyatta.

U prisustvu mnogobrojnih medija i oko 200 predstavnika austrijske privrede, Lajtl je podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji, a to, kako je istakao, znači da austrijska preduzeća imaju veliko poverenje u Srbiju, a Srbija u Austriju. "Svake godine sprovodimo istrazivanje među austrijskim privrednicima u Srbiji, i ishod prošlogodišnjeg je pokazao da postoje značajna poboljšanja u korist Srbije kao mestu za ulaganje. Možete biti ponosni“", naglasio je Lajtl.

"Sarađujemo u svim oblastima, od industrije, preko trgovine, turizma, saobraćaja, bankarstva, u svakoj oblasti imamo saradnju. Srbija je na putu ka EU, a na tom putu potrebne su joj investicije i podrška, a mi ćemo sa naše strane činiti sve da pomognemo“", naglasio je Lajtl.

Austrija, prema njegovim rečima ima veliko iskustvo u mnogim oblastima, a tako i kod pitanja zaštite životne sredine, i drugim oblastima, kao što su infrastruktura, medicina, turizam, gde smo spremni da našu stručnost podelimo sa Srbijom.

„Želimo vam dobar put u EU, a jaka privreda Austrije će vas u tome pratiti i podržati“, zaključio je Lajtl.

Austrija je jedan od najznačajnijih privrednih partnera Srbije. „Samo u 2015. Godini iz Srbije  u Austriju je izvezena roba u vrednosti od 306 miliona evra, dok je uvoz bio na oko 480 miliona evra.

U Srbiji trenutno posluje oko 450 preduzeća sa austrijskim kapitalom, a prema statistici NBS, u poslednjih 14 godina austrijske kompanije investirale su 2,7 milijardi evra, što je više desetina hiljada radnih mesta.

Povodom novog Zakona o privrednoj komori i uvođenja članstva Lajtl je istakao da jedino uz pomoć snažne Privredne komore i privreda može da se razvije na adekvatan način.

"Naše iskustvo u Austriji je bilo takvo da je, posebno u procesu približavanja EU, Privredna komora kao pravni zastupnik u svim koracima pristupnog procesa bila uključena. Zato je velika šansa što nova i reformisana Privredna komora Srbije, kroz svoje direktno učešće u pristupnim pregovorima, može optimalno zastupati interese srpskih preduzeća", ocenio Lajtl.

09.02.2016 u organizaciji Privredne komore Srbije održano je  potpisivanje Sporazuma o dualnom obrazovanju koje su parafirali ministar prosvete Srđan Verbić, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastian Kurz, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kao i predsenik PK Austrije Kristof Lajtl.

"Ovo što sada potpisujemo je veoma značajno, jer sa jednog pilot projekta koji je krenuo sa nemačkom organizacijom GIZ i Nemačkom privrednom komorom, a na osnovu kojeg imamo četiri profila u industrijskim granama, proširujemo dualno obrazovanje na druge delatnosti, odnosno usluge", ukazao je on, dodajući da je reč o profilima u bankarstvu, osiguranju, špediciji i logostici, turizmu i ugostiteljstvu.


Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA