Advantage Austria Pokaži navigaciju

Zumtobel donira Beogradu I Nišu uličnu rasvetu

19.01.2016

Poznata austrijska kompanija "Zumtobel Group" doniraće modernu LED rasvetu za najmanje po jednu ulicu u Beogradu i Nišu, kao i pametni operativni sistem koji će unaprediti funkcionisanje infrastrukture na tim gradskim saobraćajnicama, najavljeno je na sastanku u Privrednoj komori Srbije. Donacija austrijske firme dogovorena je prilikom nedavnog susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika ove kompanije, navodi se na sajtu PKS.

- Odlukom da Beogradu i Nišu pokloni modernu opremu za poboljšanje saobraćaja na gradskim ulicama, "Zumtobel Group" potvrđuje nameru da proširi poslovanje u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope i dugoročno ostane na ovom tržištu. To je još jedan dokaz sve bolje ekonomske saradnje Austrije i Srbije - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, u razgovoru sa predstavnicima austrijske firme.

Narednih dana austrijski stručnjaci će, sa kolegama iz nadležnih gradskih službi, proceniti gde je najbolje instalirati sistem, kako bi beogradske i niške ulice već za mesec dana dobile modernu rasvetu.

Sastanku u PKS-u prisustvovali su i Danilo Cicmil, savetnik predsednika Vlade Srbije, Marko Stojanović, sekretar u Sekretarijatu za energetiku Grada Beograda, i Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, koji su obećali neophodnu podršku da bi se donacija što efikasnije realizovala.

"Zumtobel" iz Dornbirna postao je, od porodične firme osnovane 1950. godine, internacionalna kompanija, jedna od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti. Grupacija je izlistana na bečkoj berzi (ATX) i trenutno zapošljava 7.234 radnika, a u 2014. godini ostvarila je obrt od 1,3 mlrd EUR (EBIT 41,1 mil EUR). "Zumtobel group" poseduje 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i prodajne objekte u oko 90 zemalja. Kompanija se konstantno širi preuzimanjem drugih brendova, a 2006. je izašla na berzu. Najveći pojedinačni akcionar je i dalje porodica Zumtobel sa 35% akcija.

 Izvor teksta: Privredna komora Srbije

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA