Advantage Austria Pokaži navigaciju

Poseta delegacije iz austrijske pokrajine Koruške

14.04.2016

Od 13. do 15.aprila 2016. u Srbiji je boravila delegacija privrednika iz austrijske pokrajine Koruška kako bi sondirala srpsko tržište osvežila stare kontakte.

Trgovinsko odeljenje Ambasade Austrije - Advantage Austrija organizovalo je trodevni program, kako bi se svih 24 članica delegacije, u skladu sa svojom delatnošću, upoznalo sa tržištem Srbije.

U te svrhe su u saradnji sa Privednom komorom Srbije 14.4.2016 organizovani B2B susreti sa srpskim preduzećima i razmenjene informacije o mogućnostima saradnje.

Delegaciju je primio potpredsednik Privredne komore Srbije, gospodin Miroslav Miletić sa bliskim saradnicima.

Miletić je ukazao i na značaj saradnje sa Privrednom komorom Austrije, ističući da je ta poslovna asocijacija imala posebnu ulogu u modernizaciji PKS. „Možemo da učimo na iskustvima ekonomije Austrije koja je polovinom 90-tih od uvozno zavisne postala izvozno orijentisanu privredu sa više od 50.000 izvoznih preduzeća, zahvaljujući WKO“, naglasio je Miletić.  

Jurgen Mandl, predsednik Privredne komore Koruške, predvodio je delegaciju, a istakao je tom prilikom da su austrijski privrednici veoma zainteresovani za tržište Srbije i za srpska preduzeća koje bi mogla biti njihovi dobavljači i partneri. On je rekao da u prilog ovome govori i činjenica da je ovo najveća delegaciju koju je Privredna komora pokrajine Koruška ikada poslala u posetu nekoj zemlji.

Sledeći dan posetioci su proveli u poseti  preduzećima u raznim delovima Srbija  kao i institucijama  dobili bliže informacije o uslovima  ulaganja i spoljne trgovine.

Pored Privredne komore Srbije podrobne informacije pružene su i od strane Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije RAS.Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Vladimir Petrović rekao da je Srbija prošle godine donela novi zakon o ulaganjima kojim je omogućena sistemska podrška kompanijama koje žele da ulažu u srpsku privredu. On je istakao da su ovaj, ali i drugi važni zakoni koje je Srbija donela u prethodnom periodu, dodatno uredili privredni ambijent i privredno okruženje u Srbiji učinili izvesnim i sigurnim.

Trodnevna poseta zaokružena je skupom austrijskih privrednika Austrian Business Circle u hotelu Hyatt, gde su privrednici imali prilike da razmene iskustva i dobiju informacije iz prve ruke od autrijskih privrednika koji već posluju u Srbiji. Počasni gost, državni sekretar Miodrag Poledica dao je nekoliko smernica u vezi sa infrastrukturnim razvojem Srbije.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA