Advantage Austria Pokaži navigaciju

AUSTRIA CONNECT Jugoistočna Evropa u Beogradu

Austria Connect
31.05.2017

Ispostava Privredne komore Austrije - ADVANTAGE AUSTRIA Beograd  30. i 31.maja 2017. u Beogradu organizovala - zajedno sa sestrinskim spoljnotrgovinskim ispostavama ADVANTAGE AUSTRIA iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije - Drugu regionalnu konferenciju AUSTRIA CONNECT Jugoistočna Evropa 2017

Kako izgleda konkurentnost u regionu i pojedinim zemljama? 
Koji su izazovi za industriju, infrastrukturu i tržište rada?
I šta to znači za investitore iz Austrije ?

Odovore na ova i druga pitanja dobiilo je 154 učesnika kroz izlaganja i diskusije sa stručnjacima i iskusnim investitorima iz regiona.

Predstavnci austrijskih preduzeća, potencijalni investitori u JIE,  kao i rukovodioci  austrijskih preduzeća iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine,Kosova, Makedonije, Albanije i Crne Gore  imali su osim toga prilike da kroz individualne razgovore sa trgovinskim savetnicima regiona dobiju bliže informacije o potencijalima zemalja  iz regiona.

Počasni gosti ovog regionalnog skupa investitiora bili su ministar bez portfelja zadužena za EU integracije gđa Jadranka Joksimović kao i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež.

Ministar Joksimović  je istakla da je Austrija jedan od strateških partnera na evropskom putu Srbije, o čemu svedoče i približno tri milijarde evra austrijskih investicija u Srbiju kao i 40 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji.Posebno je ukazala na Berlinski proces koji nipošto ne sme da bude zamena za evropsku integraciju svake od zemalja regiona, a posebno za Srbiju.

Uporedo sa konferencijom AUSTRIA CONNECT u Privrednoj komori Sribije je gostovala delegacija predsednika Privredniih komora iz regiona povodom zasedanja Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, te je u okviru konferencije AUSTRIA CONNECT odrzana panel diskusija predstavnika Privrednih komora Slovenija, Hrvatske, Bosne i Hercegovine,  Crne Gore, Srbije , Kosova i Makedonije, a na temu " Trendovi, izazovi i prilike u Jugoistočnoj Evropi"

Na konferenciji dat je primer uspešnog poslovanja jednog austrijskog preduzeća u regionu. Kristof Papušek (Christof Papousek) direktor i suvlasnik Cineplexx bioskopa, izložio je svoju strategiju ekspanzije u Evropi i istakao je da pri tome nikada nije davao mito.

Uvid u privrednu situaciju na Balkanu dao je stručnjak Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije – WIIW
g. Karl Bajer (Karl Bayer) ukazujući na zajednička svojstva regiona kao što su slaba konkurentnost uz trgovinski deficit i visoku stopu nezaposlenosti, pri čemu su Hrvatska, BiH, Srbija i Makedonija  dobro integrisane u proizvodnu međunarodnu mrežu, ali da nedostaju obučeni kadrovi za industrijske grane.

Patrik Sagmajster (Patrick Sagmeister) ispred Spolnotrgovinske organizacije Privredne komore Austirje "ADVANTAGE AUSTRIA" održao je prezentaciju " Austrijski skriveni prvaci tržišnih niša" stavljajući akcenat na austrijska  preduzeća koja  pokrivaju tehnologije i robu van masovne proizvodnje, a koja su ipak ili baš zato  lideri na tržištu.
i
Gosti su prethodnog dana  u gostoljubivoj atmosferi splava Amsterdam iskoristili priliku za umrežavanje sa preduzećima iz komšijskih zemalja i Austrije, te ispitali mogućnosti za zajeničke projekte.

Manifestacija AUSTRIA CONNECT održana je delom zahvaljujući  sponzorstvu austrijskih preduzeća cargo-partner , Wiener Städtische osiguranje , OMV Srbija , Erste bank, Austrian Airlines i  poreskog savetovališta tpa Srbija, a  uz specijalnu podršku advokatske kancelarije JPM I Jankovic Popović Mitić.

Veći izbor slika možete da preuzmete ovde:

- Welcome -Cocktail 30.5.201
- AUSTRIA CONNECT Conference 31.5.2017
- AUSTIRA CONNECT II
- Prezentacije preuzmite iz sekcije "dokumenta za preuzimanje"


SponzoriŠtampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA