Postavke kolačića

Ovde možete videti, odnosno promeniti postavke kolačića različitih alatki koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim poddomenima.


Sačuvaj postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Dualno obrazovanje - potpisan Sporazum o razumevanju između Austrije, Srbije i Nemačke

26.04.2017

26.4.2017 potpisan je Sporazum o razumevanju između Austrije, Nemačke i Švajcarske, a kako bi koordinisali podršku sprskoj privredi pri sprovođenju i proširenju dualnog obrazovanja u Srbiji.  Konkretno se radi o koordinisanoj  podršci u  izradi zakona o dualnom obrazovanju i prateće podzakonske regulative koja će dodatno urediti ovu oblast.

 Ove tri zemlje u okviru svojih matičnih obrazovnih sistema odavno upražnjavaju ovaj vid obrazovanja – teoretska nastava u školi i praktična nastava u preduzećima, međutim, s obzirom na činjenicu da nije moguće prekopirati postojeće sisteme,  neophodna je  izrada individualnog sistema za tržište Srbije i njegove specifičnosti.

U novembru 2016. potpisan je Sporazum o razumevanju između Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u ime Austirje i Nemačkog društva za internacionalnu saradnju GIZ u ime Nemačke da će udružiti snage pri revitalizaciji dualnog obrazovanja u Srbiji, a sada je učinjen sledeći koriak.

“Trenutno se po ovom modelu školuje oko 800 učenika u 16 srednjih škola širom Srbije a ti učenici praktičnu nastavu pohađaju u 50 preduzeća, uključujući i nemačka i srpska, i velike, i srednje ali i male kompanije”, rekla je An-Katrin Hentschel , potpisnica Sporazuma u ime GIZ-a. Od ovog septembra u ponudi će biti još tri profila razvijena uz podršku nemačke Vlade: modni krojač, automehaničar i elektromonter mreža i postrojenja,

Trgovinsko odeljenje Ambasade Austrije – Advantage Austrije – uz podršku Austrijske agencije za razvoj ADA 2016  je započelo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Privrednom komorom Srbije i Trgovačkom školom , a uz podršku dm drogeriemarkt, Univerexport i Delhaize, projekat obrazovnog profila “trgovac”. Trenutno su u toku pripreme za obrazovni profil “špediter-logističar”.

Tri potpisnice ovog Sporazuma, Erika Teoman-Brenner,trgovniska savetnica Ambsade Austirje, Ann-Kathirn Hentschel ispred GIZ-a i  Ursula Lojbli (Ursula Läubli) ispred Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji saglasne su da će razvoj kooperativnog obrazovanja u Srbiji doprineti razvoju privrede .

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA