Advantage Austria Pokaži navigaciju

Dualno obrazovanje - Potpisani ugovori sa roditeljima za obrazovni profil "Trgovac"

13.02.2017

13.februara 2017 je posle godinu dana pripreme potpisan ugovor o plaćenoj praksi između trgovačkih lanaca dm drogerie markt, Univerexport, Delhaize, Merkator S kao i mobilnog operatora VIP mobile sa učenicima Trgovačke škole u Beogradu.

Trgovinsko odeljenje Ambasade Austrije - ADVANTAGE AUSTRIA u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom prosvete Republike Srbije, Austrijskom agencijom za razvoj - ADA kao I Nemačkom organizacijom na internacionalnu saradnju - GIZ izradili su pilot projekat za revitalizaciju dualnog obrazovanja u Srbiji.

U privom koraku anketirana su austrijska preduzeća koja posluju u Srbiji za kojim profesionalnim profilima postoji potreba, a to su:  službenik u bankarstvu i osiguranju, trgovac (prodavac) , špediter (tehničar logistike) , mehatroniča, itd.

U februaru  2016. u Beogradu je potpisan Sporazum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Republike Austrije, Privredne komore Austrije, Privredne komore Srbije I Ministarstva prosvete Republike Srbije sa ciljem da se ponovo uvedu elementi dualnog obrazovanje u školski sistem u Srbiji.

Godinu dana nakon potpisivanja Sporazuma, u projekat za formiranje obrazovnog profila „trgovac“ su se priključila sledeća preduzeća: Dm drogeriemarkt, Univerexport, Delhaize, Merkator S I VIP mobile. Saradnja je uspostavljena sa Trgovačkom školom u Beogradu.  111 učenika, što čini celu generaciju profila „trgovac“  je sa svojim roditeljima 13.02.2017 potpisalo ugovore sa preduzećima u kojima će naredne tri godine obavljati praktičnu nastavu koja podrazumeva učenje na radu uz prisustvo instruktora, kao i primanje mesečne novčane naknade. Nakon završenog školovanja praktikanti će imati mogućnost da se zaposle u pomenutim preduzećima.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA