Advantage Austria Pokaži navigaciju

Dualno obrazovanje - Poseta potpredsednice Privredne komore Austrije

31.03.2017

Revitalizacija dualnog obrazovanja uspešno napreduje ! Tim povodom 30. i 31.3.2017. Beograd su posetili potpredsednica Privredne komore Austrije, predstavnik austrijskog Ministarstva spoljnihposlova kao i Austrijske razvojne agencije ADA.

Kao vlasnica najvećih žičara u Austriji kao i nekoliko gastronomskih kompleksa i turističke agencije, potpredsednica Privredne komore Austrije, gđa. Marta Šulc (Martha Schultz) realizovala je dvodelni program:

30.3.2017 je u organizaciji Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije – ADVANTAGE AUSTRIA u Beogradu apsolvirala sastanke sa nizom turističkih agencija iz Srbije radi buduće saradnje tj. kako bi njena agencija predstavila turističke aranžmane u Austirji, a srpski turoperateri mogućnosti odmora u Hohcilertalu (Hochzillertal ), Tirolu  i Koruškoj.


Na poslovnim razgovorima učestvovao je i g. Roland Poeltzeneder kao predstavnik TSG Tourismus Salzburg tj. turističke oblasti Salzburg.

31.3.2017. bio je podređen projektu revitalizacije dualnog obrazovanja u Srbiji koji se od 2015. godine uspešno  razvija u saradnji Privredne komore Austrije tj. njene spoljnotrgovinske ispostave ADVANTAGE AUSTRIA Beograd sa Privrednom komorom Srbije, Austrijksom razvojnom agencijom ADA, Ministarstvom prosvete Srbije kao i za sada nekolicni austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Na sednici koja je održana u Privrednoj komori Srbije, predsednik PKS, Marko Čadež istakao je „Radimo na uvođenju profila koji su potrebni privredi“,

U saradnji sa austrijskim dm drogerie markt i operaterom VIP mobile  kao i trgovinskim lancima Delhaize, Univerexport , Merkator  Trgovačka škola u Beogradu već uspešno obučava 120 učenika prve godine za trgovce po kooperativnom modelu teoretske nastave u školi i prakse u preduzećima.

Trenutno se radi na izradi obrazovnog profila za tehničara logistike i šeditera, a u nastavku su planirani i drugi profili.

U Austriji dualni sistem obrazovanja ima dugu tradiciju, rekla je Šulc, koja kao vlasnica hotela u Austriji  obučava oko 40 učenika godišnje. “Sa više od 100 đaka u trgovini srpski model je već uspešan”, nastavila je Šulc i najavila da će Austrija i dalje podržavati Srbiju u primeni dualnog obrazovanja.

Poseta je zaokružena konferencijom za štampu kao i posetom filijalama austrijksih preduzeća dm drogerie markt kao i VIP mobile.

Štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA