Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrija potisnula SAD kao najvažnijeg trgovinskog partnera Bayerna. 

Blinker eines schwarzen Autos © photocase.com/fult

© photocase.com/fult

17. Mart 2008

Bayern je za austrijska preduzeća već duži niz godina najvažniji poslovni partner izvan državnih granica. Sa porastom izvoza od 15 % u protekloj godini, Austrija je po prvi put stala na čelo najvažnijih svjetskih trgovinskih partnera ove njemačke pokrajine.

Sa bilateralnim trgovinskim volumenom od 14,2 Mrd. Eura  (1. polovina 2007) Austrija je sa prvog mjesta potisnula privrednu silu SAD (12,6 Mrd. Euro). Ova prednost je dovoljno velika, da će Austrija u podacima i za cijelu 2007. godinu ostati najvažniji trgovinski partner Bayerna. Obostrana vanjska trgovina osigurava kako u Bayernu, tako i u Austriji ukupno 230.000 radnih mjesta - 100.000 u Bayernu i 130.000 u Austriji.  

U oblasti austrijskog izvoza u Bayern prednjači isporuka robe iz oblasti automobilske industrije, koja iznosi oko 40% austrijskog izvoza. Uključujući i ostale materijale za proizvodnju vozila kao što su željezo, lim, legure aluminijuma, plastika ili koža dolazi se čak i do udjela od 50 %. Drugi najvažniji segment austrijskog izvoza u pokrajinu Bayern odnosi se na oblast elektrotehničkih proizvoda. Spektar se proteže od električnih i elektronskih komponenata, preko proizvoda, pa sve do električnih mašina i uređaja.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA