Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Nove putarine od 01.01.2010: Uvođenje EURO-emisionih klasa za vozila preko 3,5t najviše dozvoljene težine

Go Maut Logo © Asfinag Maut Service GmbH

© Asfinag Maut Service GmbH

6. Oktobar 2009

1. janura 2010  će ekoligizacija putarine za vozila preko 3,5t najviše dozvoljene težine na austrijskim autoputevima i brzim cestama postati stvarnost. Osnov za uvođenje je smjernica EU, koja od 2010 po EURO emisionim klasama predviđa uvođenje diferenciranog i proširenog sistema putarina.  

Trenutno postojeći sistem putarina u Austriji za vozila preko 3,5t najviše dozvoljene težine će u osnovi biti zadržan. Samo će biti proširen za dodatno diferenciranje po EURO emisionim klasama.  Vozila će biti podijeljena u različite klase prema graničnim emisionim vrijednostima (Euro I, II, III, IV…) kao i obuhvaćena u tri tarifne grupe (A, B i C). Novi tarifni sistem predstavlja kombinaciju broja osovina i EURO- emisionih klasa. 
 
EU-smjernica u vezi putarina slijedi time više ciljeva:

  • Podstrek za prevoznike da pređu na vozila koja više čuvaju okoliš.
  • Veća sigurnost saobraćaja kroz modernizaciju transportne flote kao sporednog efekta prelaska na vozila sa smanjenom emisijom gasova.
  • Redukcija CO2 i emisije čestica do 60% do 2015 ASFINAG će prilikom ekologizacije putarine sprovesti najjednostavniji prijelaz tarifa: već postojeći ugovori ostaće i dalje vrijedni, GO-Boxse ne moraju mijenjati. Već od 1. avgusta 2009 mogu se informacije o EURO-emisionoj klasina svakom GO prodajnom mjestu ASFINAGa spasiti na GO-Box.
Konačne tarife od 01.01.2010 su objavljene pod  www.go-maut.at i www.asfinag.at i u svakom
trenutku se mogu downloadovati.

se

Überkopfbrücke (Gantry)

nadvožnjak za obračun putarina (Gantry) © Asfinag Maut Service GmbH. 

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA