Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

Austrijski know-how za Boeing Dreamliner 787

dio aviona © photocase.com/peter ehmann

© photocase.com/peter ehmann

21. Juli 2011

Zahvaljujući inovativnim komponentama austrijskih kompanija FACC, Böhler, austriamicrosystems i TTTech Computertechnik za par sedmica će se nova čudna ptica podići u zrak.

Prvi Boeing Dreamliner 787 će krajem ljeta biti isporučen japanskoj avio kompaniji All Nippon Airways (ANA) . Time će Boeing ispisati novi dio istorije letenja: Prvi puta jedan veliki avion za prijevoz putnika se sastoji od polovine drugih modernih vezujućih materijala umjetso aluminijuma. Upotrijebljeni materijali su lakši, dugovječniji i otporniji na koroziju. Mašina koristi oko 20% manje goriva. To što će se ovo Boeingovo čudo tehnike uskoro naći u regularnoj službi , može zahvaliti i isporučiocima iz Austrije. Na kraju krajeva Dreamliner je opremljen mnogobrojnim   „made in Austria“ komponentama:

  • austriamicrosystems AG isporuöije dijelove elektronične mreže letjelice.
  • Böhler Schmiedtechnik GmbH & Co KG je zastupljen sa preko 200 različitih otkivaka. To uključuje između ostalog precizne komponente za stajni trap, krila, držače krila, koji poprilično doprinose smanjenju težine.
  • Specijalist za kompozit Fischer Advanced Composite Components (FACC) je učestvovao u razvoju novih materijala kompozitnih vlakana za spajanje, koji se koriste na motorima, krilima i trupu. Ovi dijelovi veoma doprinose smanjenju težine, manjoj potrošnji goriva, kao i nižim troškovima održavanja.
  • TTTech Computertechnik AG upravlja elektroničnim podsistemima, koji su lakši od konvecionlanih sistema.


Time su austrijski dobavljači još jednom pokazali svoju inventivnost u redizajnu aviona velikog kapaciteta.  Uostalom Austrija spada u Top-isporučioce najvećeg Aerospace Cluster svijeta (sa sjedištem u državi Washington, SAD).

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA