Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju


Beč: inovacijski centar za Life Sciences

19. Novembar 2013

Glavni grad Austrije Beč se razvio u jedno od vodećih odredišta u Evropi za Life Sciences. Oko 35.000 ljudi radi i istražuje ovdje.

Značaj privredne grane Life Science za austrijsku privredu je enorman. Više od 60% svih firmi koje djeluju u Austriji u oblastima biotehnologije, medicinske tehnike i farmacije imaju svoje sjedište u Beču.
To potvrđuje i aktuelna studija clustera  Life Sciences Austria Vienna (LISAvienna) . Prema „Vienna Life Science Report 2013/14“ u Beču posluje 378 Life Science-preduzeća. Oni zapošljavaju oko 21.000 suradnika i ostvarili su u 2012 godini promet od 9,1 Mrd. Eura.

Pored toga Beč raspolaže i veoma istraživačko aktivnim akademskim sektorom sa 25 istraživačkih institucija u oblasti Life Science. Na 5 univerziteta, 2 visoke škole i 18 vanuniverzitetskih institucija radi oko 14.300 stručnjaka - od kojih je više od polovine u istraživanju. 5.733 naučnih publikacija se objavi a ukupan broj studenata u ovoj branši je 38.290. Pored toga 33 nagrade od ukupno 38 koje su u 2012 koje su dodijeljene Austriji (ERC-Grants) dodjeljene su istraživačima u Beču.

Istovremeno izvještaj ukazuje, da se Beč kao odredište za Life Science u internacionalnim relacijama veoma dobro razvija. Prije svega izvrsno osnovno istraživanje i licencni poslovi su dosta doprinjeli internacionalnom poimanju Life Sciences odredišta. Da je ovo i globalno prihvaćeno, potvrđuju dogovori o kooperaciji (mladih) biotehnoloških  preduzeća sa internacionalnim farmaceutskim koncernima. Još jedna indicija za to je i BIO-Europe 2013, najveća Partnering-Konferencija u Evropi za branšu  biotechnologije, koja se već po drugi puta održava u Beču.

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA