Postavke kolačića

Ovdje možete vidjeti i promijeniti postavke kolačića različitih alata koji se koriste na stranici www.advantageaustria.org i njenim subdomenama.


Spasi postavke
Advantage Austria Pokaži navigaciju

beč među najboljim studentskim gradovima na svijetu

5. Decembar 2013

Glavni grad Austrije Beč se ubraja među 50 najboljih i najatraktivnijih gradova za studente na svijetu.

Beč je na aktuelnoj listi  QS Best Student Cities uspio zauzeti 15 mjesto.  Paris je lider liste kao i prošle godine, slijedi ga London sa samo dva poena razlike. Nakon njih su rangirani: Singapur, Sydney, Melbourne, Zürich, Hongkong, Boston, Montreal i Minhen.

Rangiranje gradova se vrši godišnje od strane tima QS World University Rankings i bazira se na osnovu 5 stubova, koji su raščlanjeni na daljne kriterije: univerzitetski rang, miks studenata, kvalitet života, poslodavci u samom gradu  i visina plaća. Rangiraju se samo gradovi, koji imaju preko 250.000 stanovnika i minimalno 2 univerziteta, koji su zastupljeni u  QS World University Ranking. Ukupno 98 gradova svijeta ispunjava ove uvjete, od kojih se 50 pojavi na ovoj listi. Po prvi puta tu su Oslo (Norveška), Auckland (Novi Zeland) i Prag (Češka Republika).

Ovogu puta ocjenjivanje je sa 12 prošireno na 14 kriterija.  Novo uvedeni kriteriji su  Globalization and World Cities Index kao indikator kvaliteta življenja te iPad Index kao dokaz platežne moći.. 

Za  Beč kaže Ben Sowter, vođa istraživačkog tima QS: „Nova metodolohija rangiranja postavlja Beč na izvrsno 15. mjesto.  Beč u kategoriji kvalitet življenja vodi na listi sa maksimalnim brojem bodova (100) a po kriteriju Studenti (88 bodova) ostvario je veoma dobru poziciju i tako se pozicionirao kao izuzetno atraktivno mjesto za studiranje u svijetu. “  

štampaj
©©ADVANTAGE AUSTRIA